Bűvészkedés

2018. február 10. - Tarski

Az egész hazai sajtót bejárta az a 2017 januárban készült hangfelvétel, ami Kövér László Házelnök szavait tartalmazza és a választási körzetek kijelölésével volt kapcsolatos. Ez utóbbi azért vált szükségessé, mert az új választójogi törvényben a korábbinál kevesebb körzetet állapítottak meg. Míg azelőtt 176 választási körzet volt, a törvény elfogadása után már csak 106 körzet maradt. Nyilván ebben az esetben a földrajzi térképet kellett átrajzolni, amiről Kövér László a következőket mondotta:

 

Kövér: „Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába. Ezt természetesen kormánypárti politikusként mondom, minden kormánypárti politikus ezt mondja, vagy legalábbis ezt gondolja. Magában legfeljebb nem meri kimondani nyíltan. Én is csak ebben a körben teszem. Isten őrizz, hogy ők labdába rúgjanak. Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról nem mondom, hogy nincs benne földrajzi bűvészkedés vagy nem volt, de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es törvényben amit a szocik alkottak meg. Semmi olyat nem tettünk az elmúlt huszonhat évben, és nem teszünk és nem áll szándékunkban, amit mások előttünk meg ne tettek volna. Tehát, hogyha eddig nem volt veszélyben a demokrácia, akkor most sincs veszélyben a demokrácia.”

Kérdező: „Két választás között a kormánypártnak gyakorlatilag tejhatalma van?”

Kövér: „A törvényes keretek között igen. Persze. (…)”

Kérdező: „A Fidesz hozza gyakorlatilag a törvényeket is. „

Kövér: „De ez mikor van másként. Kormányok hozzák a törvényeket.”

 

Amint az látható, itt több kérdés vetődik fel, amit meg kell válaszolni. Az első ilyen kérdés az, hogy miért volt szükség arra, hogy a választási körzetek számát lecsökkentsék.Azért, mert az meglehetősen túlméretezett volt. Magyarország lakossága még 10 millió sem volt akkor, amikor a képviselők száma 385 főre rúgott. Ezzel összevetve az Európai Unió majd' 500 milliós lélekszámához egy maximum 750 fős parlamentet rendeltek. Tehát ha e két adatot összevetjük, akkor jól látható az, hogy milyen túlméretezett volt a hazai parlament. Azt csak ma tudjuk megmondani, hogy az összesen 199 fős parlament is bőven elég volt ahhoz, hogy az ellássa a politikai rendszer működtetésében betöltött szerepét. Tehát alapos oka volt annak, hogy a parlament létszámát lecsökkentsék. Ezt a lépést még az akkori ellenzék is elfogadta.

 

De itt most nem is ez volt a lényeges, hanem az, hogy milyen határai legyenek ezeknek a választási körzeteknek. Az alapvető szempont a lélekszám megközelítő azonossága lehetett, amit nyilván nem lehetett pontosan megoldani, csupán hozzávetőlegesen. De még ezt is elfogadta volna az ellenzék. Az igazi gond akkor kezdődött, amikor a 106 egyéni választási körzetek pontos határait nyilvánosságra hozták. Ekkor derült ki az ellenzék szerint az, hogy itt bizony a Fidesz manipulált: úgy szüntetett meg, illetve hozott létre választási körzeteket, hogy azok nekik kedvezzenek. Ezzel végeredményben a Fidesz választási esélyeit növelték volna meg. De ha jobban megnézzük ezt a problémát, akkor nincs erről szó, illetve ha mégis lenne, akkor az csak rövid távon lenne érzékelhető.

                                 kover.jpg

A helyzet ugyanis az, hogy 2010-ben még a régi választási rendszerben, tehát a 176 választási körzetben indíthattak jelölteket a pártok és a választási körzetek határait sem tudta volna manipulálni a Fidesz. Amint az tudjuk, 2010-ben a balliberális oldal megsemmisítő vereséget szenvedett és ez volt az az alap, aminek nyomán a Fidesznek lehetősége nyílt arra, hogy új választójogi törvényt dolgozzon ki. Tehát maga a balliberális oldal volt kedves előidézni azt az állapotot, hogy a Fidesznek alkotmányos joga lehessen ennek a sarkalatos törvénynek a megváltoztatására. S el tudja bárki képzelni azt, hogy éppen a Fidesz lesz olyan nagylelkű és úgy alakítsa ki a választási körzeteket, hogy az éppen az ellenzéknek kedvezzen?! Nem, de meg kell jegyeznem azt is, hogy ha a balliberális oldal lehetett volna a jogalkotó helyzetében, akkor, ha van egy kis esze, hasonlóan cselekedett volna. A politikai már csak úgy működik, hogy ha egy hatalom abba a helyzetbe kerül, hogy árthat az ellenzéknek, akkor a saját jól felfogott érdekében ártani is fog. Egy olyan sakkjátszmának kell tekinteni ezt, amikor az egyik fél igyekszik a másik fél minél több bábúját leütni annak érdekében, hogy nyerni tudjon. Lehet azonban ezt is és a politikát is tisztességesen játszani, ha a korábban elfogadott szabályokat mindkét fél tiszteletben tartja.

 

Tehát egyáltalán nem lepett meg engemet az, hogy a Fidesz bűvészkedett a körzethatárok kijelölésekor. De megítélésem szerint itt további szempontokat kell figyelembe venni. 1. a korábban kijelölt körzetek támogatottsági megoszlása idővel megváltozhat: most ott a Fidesz állhat nyerésre, de később az ellenzéknek állhat a zászló. 2. egyetlen bűvészkedésnek sincs semmi hatása akkor, amikor valamelyik párt olyan támogatottsági túlsúllyal rendelkezik a politikai ellenfeleivel szemben, aminek nyomán akár kétharmaddal is győzni tud. Ez történt 2014-ben is, amikor a Fidesz ismét kétharmaddal nyerhetett. Általában elmondható az, hogy ha korábban a hatalom támogatottsága messze meghaladta az ellenzék támogatottságát, akkor nagy valószínűséggel a hatalom ismét elnyeri a választók bizalmát. Továbbá: ha hosszabb távon érzékelhetően kormányváltó hangulat uralkodik, akkor a kormány leváltása nagy valószínűséggel meg fog történni. Ma gyakorlatilag úgy néz ki a helyzet, hogy a Fidesz hosszú éveken keresztül fölényesen vezette a pártpreferencia listákat, ezért jó eséllyel indulhat a győzelemért. Ha ehhez hozzászámítjuk az ellenzék széttagoltságát, akkor ez az esély csak növekedhet. Ilyen helyzetben pedig abszolút mindegy az, hogy korábban hogyan bűvészkedtek a körzethatárokkal. Azt persze majd meg lehet tenni a balliberális oldal vesztése után, hogy éppen a bűvészkedésre fogják majd a vereséget.

 

Kövér Lászlónak abban igaza volt, hogy a demokrácia nem került veszélybe és ha ez az egyfordulós választási rendszer marad továbbra is, akkor nem is fog veszélybe kerülni. Az ugyanis lényeges különbséget nem jelent, hogy egy- vagy kétfordulós választási rendszer létezik. Mindkettőben adott a lehetőség ugyanis, hogy a választó arra adja a szavazatát, akire akarja. Csupán egyes pártoknak lett rosszabb, mert nem tudnak olyan jól manipulálni a visszalépésekkel, mint a kétfordulós választási rendszerben. Nyilván fontosak a pártok is, de náluk sokkal fontosabbak a választók, akik semmiben sem szenvedtek károsodást, hiszen, mint mondottam, arra voksolhatnak, akire akarnak. Sőt, a választó még jól is jár, mert nem kell kétszer az urnák elé járulnia. Ez különösen akkor fontos tényező, amikor egy évben van a hazai parlamenti, az Uniós parlamenti és az önkormányzati választás.

 

Még egy problémára ki kell térnem. Az ott jelenlevő kérdező azt állította, hogy két választás között a kormánynak teljhatalma van. Kövér László erre azt válaszolta, hogy “a törvényes kereteken belül igen.” Csakhogy itt maga a kérdés feltevése volt hibás, ezért a válasz is csak hibás lehetett, hiszen egyetlen kormány sem rendelkezhet teljhatalommal. Ez utóbbi fogalom ugyanis azt sejteti, hogy a kormány bármit megtehet, amit akar. De ez nyilván nincs így, még ha hozzávesszük Kövér Lászlónak azt a megszorítását, hogy a törvényeken belül létezik teljhatalma. A valóság az, hogy a kormány hatáskörökkel rendelkezik, ami viszont az egész országra nézve biztosít számára cselekvési szabadságot. Ez természetes is, hiszen a kormánynak az egész politikai rendszer működtetését kell megvalósítania. De még ebben sincs teljhatalma, mivel Magyarország az Unió tagállama, ezért hazánk kormánya az Uniós jogrendet kell, hogy kövesse. Ha azt fogadnánk el, hogy minden kormánynak teljhatalma van, akkor nyugodtan állíthatnánk azt, hogy diktatúra van, merthogy ez utóbbi éppen a teljhatalmon alapul, ami nyilván nem lehet igaz. Fontos tehát kihangsúlyozni azt, hogy fogalmilag milyen különbség van a “teljhatalom” és a “hatáskör” között, mert ezek összekeverése vezethet arra, hogy az orbáni rendszert sokan diktatúrának nevezik.

 

Debrecen, 2018. 02. 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr7313651144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.