Grillezett skorpió

2018. február 24. - Tarski

Gyerekként sokan lehettek közöttünk olyanok, akik azzal próbálták igazolni a bátorságukat és vagányságukat, hogy bogarakat ettek meg, vagy legalábbis annak valamelyik testrészét próbálták elfogyasztani. Jómagam nem emlékszem arra, hogy ennyire bátor lettem volna, mindenesetre arra jól emlékszem, hogy ilyen buliban én is részt vettem. Gyerekes dolog volt ez, amivel azt akarták bizonyítani, hogy nem rettennek vissza olyan szokatlan dologtól sem, mint egy szöcske, vagy egy giliszta elfogyasztása. Mondom, gyerekes és sehová se vezető dolog így kimutatni a bátorságunkat és az eltökéltségünket, ezért felnőtt ember ilyenre nem is vetemedik.

 

Ez utóbbi megállapítás a jelek szerint nem állja meg a helyét akkor, amikor bogarak és egyéb rovarok elfogyasztásának lehetőségével kell félelmet kelteni a választókban. Így cselekedett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az egyik választási gyűlésen, amikor azt fejtegette, hogy a sok migráns befogadásával együtt járhat az étkezési kultúránk megváltozása is. Látszólag lehet ebben valami realitás, de szerintem inkább humorosnak kell tekintenünk azt, hogy grillezett skorpiót vizionált a jó sertéspörköltet kedvelő magyar ember tányérjára. A miniszterről egyébként jól tudjuk, hogy ő maga a karcagi birkapörkölt nagy kedvelője, ami azért fontos tény, mert az köztudomásúan eredeti magyar ételkülönlegesség, aminek kedvelése egyúttal Fazekas igaz magyarságát is bizonyíthatja. Ez a mostani fenyegetése pedig még egy lapáttal rátett arra, hogy a minisztert a magyar fölművelésügy felkent apostolának tekintsük. Mert hát, ugye, aki az évszázadokon keresztül művelt magyar konyhaművészetet félti a migránsoktól, az csak igaz magyar lehet és alkalmas arra, hogy tovább vigye a magyar fölművelés országos gondjainak megoldását.

 

Azt gondolom, hogy Fazekas Sándor ezzel a kijelentésével nagy bakot lőtt és jó ideig rajta marad az a stigma, amit most magára vésett. Az ugyanis még elmenne, hogy mint földművelésügyi miniszter kivont karddal harcol például a GMO-k, azaz a génmódosított termények előállítása ellen, bár meglehet, ezen a téren is vesztésre áll. Abban igaza van, hogy hazánknak vannak olyan gabonafajtái, amelyeket a hazai földrajzi és meteorológiai viszonyoknak megfelelően nemesítettek ki, ezért nincs szükség arra, hogy külföldről hozzanak be génmódosított gabonafajtákat. De más tekintetben, mint például a kertészet terén egészen más a helyzet, mert bizony mondjuk Hollandiából rengeteg olyan növényfajtát hoznak be, amelyek nyilvánvalóan jobb termésmutatókkal rendelkeznek. Tehát a célszerűség és a hasznosság mondja meg azt, hogy egy növényfajta hazai meghonosítása jó-e, vagy sem. Ez pedig azt sejteti, hogy az eddigieknél sokkal jobban kell támaszkodnunk a külföldi nemesítések eredményeire, és nem szabad a földművelésügyből is politikát, különösen migráns politikát csinálni. Az ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy néhány ezer menekült befogadása nyomán velük érkezhet a muszlim étkezési kultúra is, és az pedig a legkevésbé sem képzelhető el, hogy itt Magyarországon a Fidesz választási veresége után grillezett skorpiót fognak fogyasztani. Nekem az az érzésem, hogy Fazekas Sándorban felülkerekedett az Orbán Viktor elvárásainak való megfelelés kényszere és ezért a saját területén, tehát a földművelésügy vonatkozásában be akarta mutatni azt, hogy milyen szörnyű jövő áll majd a magyarok előtt, ha nem a Fideszre fognak szavazni. Szánalmas és nevetséges kísérlet volt ez a részéről, mert csak néhány megrögzött Fidesz hívő fogja elhinni neki akár egyetlen hangot abból, amit vizionált, ezzel szemben a nagy átlag csak nevetni fog rajta. Kellett ez neki?

                                    fazekas.gif

 

De fordítsuk egy kicsit komolyabbra a szót. Vajon lényegileg fogja-e befolyásolni a hazai étkezési kultúránkat néhány ezer menekült átmeneti befogadása? Nem, semmiképpen sem. A helyzet ugyanis az, hogy az étkezési kultúránk terén eddig sem volt egyeduralkodó a régi magyar táplálkozási szokás. Ahogyan sok nemzetiség elfért eddig hazánk területén, úgy fértek el egymás mellett azok étkezési szokásai is. Valójában egy hétköznapi magyar ember nem vett tudomást arról, hogy mondjuk a zsidó honfitársainknak eltérő étkezési kultúrája van. Amint tudomásul vettük azt, hogy a zsidó honfitársainknak a keresztény vallástól eltérő vallásuk, hitük van, úgy vettük tudomásul azt, hogy a szokásaik, benne nyilván az étkezési szokásaik is különböznek a magyarokétól. Ez eddig sem, és vélhetően ezután sem okozhat politikai problémát. Mindebből az következik, hogy néhány ezer muszlim befogadása sem fogja alapjaiban megrázni a hazai étkezési kultúránk bástyáit és nem kényszerülünk grillezett skorpiót enni. Az persze egészen más dolog, ha Fazekas Sándor miniszter foga a karcagi birkapörkölt helyett éppen erre fájdul meg, de ez nem jelenti, nem jelentheti azt, hogy ezt másokra rá lehetne erőltetni.

 

Van még itt egy másik probléma is, amit a miniszter nem vett számításba. Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, ezért az a természetes, hogy egy sok nemzetiségű föderáció tagjai vagyunk. A sok nemzetiség egyúttal azt involválja, hogy az Unió étkezési kultúrája is színes paletta, amelyben éppúgy elférhetnek mondjuk az olasz, a görög, a spanyol, a német, a francia, stb. étkezési szokások. Egyetlen épeszű ember sem gondolhatja azt komolyan, hogy az előbb felsorolt országok rá akarják kényszeríteni a magyarokra az étkezési szokásaikat. Egy olyan ember számára, aki nem kifejezetten csak a nemzetben tud gondolkodni, hanem az Uniót tekinti referenciapontnak, annak eszébe sem juthat a grillezett skorpió képe, és eszébe sem juthat az azzal történő fenyegetés. Fazekas Sándor talán éppen a fentiekkel kívánta bebizonyítani azt, hogy mennyire nemzeti gondolkodású, mennyire a szívén viseli hazájának sorsát és mennyire alkalmas arra, hogy a magyar mezőgazdaság első számú vezetője legyen. Nem hinném, hogy a főnöke, azaz Orbán Viktor a grillezett skorpió miatt meg fogja dicsérni, hiszen nem csupán magából, de az összes nemzetieskedőből csinált bohócot.

 

Korábban már jeleztem azt, hogy hiányolom a Fidesz választási programját. Azt nem tartom elégnek, amikor kijelentik azt, hogy “Folytatjuk!”, mert ez annyira tág és semmitmondó kifejezés, hogy azt nem lehet kézzelfogható politikai programként értékelni és főleg számonkérni a párton. Talán ez utóbbi miatt sincs a Fidesznek politikai programja sem. Egy jó politikai programban pedig inkább a pozitív célokat kellene megfogalmazni, nem pedig a Fazekas Sándor által alkalmazott megfélemlítést. Azzal nem lehet választókat megnyerni, hogy vészjósló jövőt tárok elébük, és azt állítom, hogy ennek bekövetkezését csak mi, tehát a Fidesz tudja elhárítani. Olyan célokat kell megjelölni, aminek nyomán a választók azt érezhetik, hogy igen, ezt a pártot azért érdemes támogatni, mert a korábbinál nyugodtabb és világosan érzékelhető jobb életet biztosít számunkra. De ilyen politikai célokat, számomra érthetetlen módon, a Fidesz nem mutatott meg, csak a gyűlöletkeltés eszközeit mutatta fel, és ezért az emberek egy részében csak a félelem magja marad meg, ami vagy ki fog kelni, vagy nem. Mindezt tetézi még az, hogy bolondnak tekintik a választókat, mert megpróbálják elhitetni velünk azt, hogy hazánkban néhány ezer menekült képes lesz gyökeresen felforgatni az étkezési szokásainkat. Ennek ellenére, ahogy ismerem a Fideszes kommunikációt, a grillezett skorpió meséjét is megetetik majd a hívőikkel.

 

Debrecen, 2018. 02. 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr1413693634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.