Vásárhelyi példa

2018. február 28. - Tarski

Vasárnap időközi polgármester választást tartottak Hódmezővásárhelyen, ahol elhalálozás miatt üresedett meg a városvezetői hely. Az ellenzék jelöltje Márki-Zay Péter fölényesen győzött a Fidesz jelöltjével, azaz Hegedüs Zoltánnal szemben, ami azért fontos körülmény, mert a város hosszú évtizedeken keresztül Fideszes városnak bizonyult, ahol az önkormányzati választásokon más pártoknak csak nagyon kevés esélye lehetett a győzelemre. Most ez a csoda is megtörtént, amit meglehet, hosszú időn keresztül emlegetni fognak.

 

Ez a választás több olyan sajátosságot mutatott fel, ami elméleti szempontból is figyelemre méltó. Az, ugye, nyilvánvaló, hogy a polgármester elhalálozása után ismét egy Fideszes jelöltet indítanak a választáson, erre kiváló lehetőség volt maga az alpolgármester jelölése. Ez elvileg igen jó húzásnak bizonyult volna, ha egyéb más körülmények nem játszanak közre. Csakhogy a helyi Jobbik egy független jelöltet kért fel arra, hogy az alpolgármester kihívója legyen. Ez sem különösebben új dolog, de a nóvum abban rejtőzött, hogy Márki-Zay Péter egyházi személyiség volt, egy hithű keresztény ember, aki nagy buzgalommal gyakorolta a vallását. Tehát egy jobboldali emberrel szemben egy másik jobboldali személyt indítottak el, a különbség csak az volt, hogy őket más és más párt támogatta. Időközben azonban a Jobbik mellé felsorakozott a többi jelentősebb ellenzéki párt, az MSZP, a DK és az LMP is, így egy olyan ellenzéki front alakult ki, amelyik elég jó eséllyel szállhatott harcba a jelöltjük győzelméért. Ekkor azonban már úgy nézett ki a helyzet, hogy a hatalommal szemben áll szinte az egész ellenzék, és így végeredményben presztízskérdést csináltak az egész választásból. Kinevezték egyfajta főpróbának az április 8-ai választásra nézve, hiszen akkor válhatna lehetővé az egész Fideszes hatalom megdöntése. Ez a vélekedés azonban több sebből vérzik, hiszen két minőségileg különböző hatalmi szintről van szó, tehát a kettőnek az egybevetése alaptalan volt.

 

Mindenesetre a két tábor közötti harc meglehetősen csúnya volt, amit még maga a Fideszes jelölt is elismert. Ebben a vonatkozásban tényleg lehet majd hasonlóságot kimutatni az április 8-ai választás tekintetében. De maga a polgármester választás mindenképpen a liberális demokrácia győzelmét hozta. Maga az a tény, hogy a sok külső feltétel hiánya ellenére a démosz akarata győzött, fontos fejlemény, aminek több lényeges elméleti következménye is van. 1. nem igaz az a korábban hangoztatott ellenzéki kritika, hogy a hatalom manipulálja a választásokat. Ha ez abszolút igaz lenne, akkor a mostani főpróbának tekintett választást is manipulálta volna, hiszen egy Fideszes győzelem mindenképpen pozitív jelzés lehetett volna az április 8-ai választásra a kormánypárt hívői számára. Érdekes módon most az ellenzék nem beszélt manipulációról. 2. nem igaz az sem, hogy a korábbi országgyűlési választások is manipulált választások voltak. 2010-ben azért nem lehettek, mert a Fidesznek nem volt lehetősége azt manipulálnia, hiszen azt a Bajnai-kormány vezényelte le. A 2014-es választás pedig azért nem volt manipulált, mert több körzetben győzött az ellenzéki jelölt. 3. nem igaz az az ellenzéki vád sem, hogy a Fidesz média túlsúlya egyenlőtlenné teheti a választási esélyeket, hiszen a mostani választás során is megvolt a Fideszes média túlsúlya és mindent megtettek azért, hogy a jelöltjük győzzön. 4. ezekből következik az, hogy az eddigi választások mindig az éppen aktuális politikai erőviszonyokat tükrözték, nem pedig egyéb más tényezők hatását. 5. bebizonyosodott az, hogy a Fidesz még olyan városban is legyőzhető, amelyik hosszú ideje a párt irányítása alatt volt. Ennek a tételnek volt az egyik előjele Kész Zoltán győzelme, és a mostani győzelem ezt csak megerősítette. 6. egy esetleges április 8-ai ellenzéki vereséget egyértelműen az ellenzéki pártok rovására lehet majd írni. Ezt a tételt egyrészt az támasztja alá, hogy míg most létezett egységes ellenzéki front a Fideszes jelölttel szemben, addig az április 8-ai választáson ez már nem létezhet. Másrészt az a tény indokolja, hogy a Fidesz a mostanihoz hasonlóan fog kampányt folytatni az ellenzéki jelöltekkel szemben, amibe beleférhet majd a kíméletlen karaktergyilkosság is.

 

A nagy kérdés most az, hogy a vásárhelyi példa milyen hatással lehet majd az április 8-ai választásokra. Azt gondolom, hogy elsősorban lélektani hatása lesz: a vásárhelyi példa ugyanis megszüntethet, feloldhat olyan belső félelmet, hogy nem kell tartani a hatalom retorziójától, mert szembe mentek a jelöltjükkel. Megítélésem szerint ez nagyon fontos tényező lehet a következő választásokra is. Ezen túlmenően nagyon kevés hatása lehet, hiszen nagyon sok eltérő sajátossággal rendelkeznek ezek a választások. A polgármester választás egy adott város közigazgatási vezetőjét hivatott kijelölni, aki csak korlátozott hatáskörökkel rendelkezhet. Ezzel szemben az országgyülési képviselő választások a legfőbb politikai hatalom megszerzését hivatott eldönteni, ami egyúttal a jogalkotói hatalom birtoklását is jelenti. Ez utóbbi pedig azért sokkal fontosabb egy város elsőszámú vezetői hatalmával szemben, mert az adott párt(szövetség) az egész nemzetállam tekintetében képessé válhat a politikai céljainak a megvalósítására, így nyilván Hódmezővásárhely vonatkozásában is. Tehát egy Fideszes győzelem esetén Márki-Zay Péternek is a Fidesz által meghozott törvények szerint kell és lehet dolgoznia. Ezért tartják sokan másodlagos dolognak azt, hogy ki nyerte meg a vasárnapi választást. Ezért fontosabb kérdés az, hogy az április 8-ai választást nyerjék meg a Fidesz jelöltjei és maga a Fidesz is.

                                             marki-zay.jpg

Ha pedig ez utóbbi kérdést boncolgatjuk, ti. azt, hogy ki nyerheti meg az április 8-ai választást, akkor semmi jót sem mondhatunk az ellenzék számára. Hiszen azt már most jól láthatjuk, hogy az az ellenzéki egységfront, ami vasárnap győzelemre segítette az ellenzék jelöltjét, nem fog fennállni április 8-án. Elég csak arra gondolnunk, hogy még a balliberális oldalon sincs egyetértés abban, hogy kik induljanak a választásokon, ezért jöhetett létre olyan helyzet, hogy balliberális jelölt lesz kénytelen egy szintén balliberális jelölttel szemben megvívni a győzelemért. Ezt még tetézi az a tény, hogy az induló pártok száma sem csökkent le két csoportra, amint az vasárnap adott volt, ezért az egyes pártok jelöltjeire leadott szavazatok száma is jobban eloszlik majd közöttük. A helyzet ugyanis az, hogy a vásárhelyi választás egy végletekig leegyszerűsített változata volt a liberális demokráciákban szokásos választásoknak. Tulajdonképpen egy középkori párviadalhoz hasonlatos volt, amelyben csak az egyik félnek lehet túlélési esélye, a másiknak szükségszerűen buknia kell. A szokványos liberális demokráciákban azonban a pártok széles tömege indulhat harcba a választási győzelemért, és az győz, amelyik képes egyben tartania, mozgósítania a választóit és megszerzi a szavazat többséget. Ez pedig nem jellemző a balliberális oldalra, ami egyúttal jelzi azt is, hogy a győzelmi esélyei minimálisra csökkenhetnek. S végül a vásárhelyi egységfront két szereplője, mégpedig a Jobbik és az LMP egyértelműsítette azt, hogy külön fog indulni április 8-án. Mindezek összegződéseként nem érdemes túlzottan sok következtetést levonni a vasárnapi választás eredményéből.

 

Az elmondottak viszont azt involválják, hogy a Fidesz leváltásához sokkal többre van szükség, mint azt ma állítják a balliberális oldalon. Az első követelmény nyilvánvalóan az lenne, hogy egységfrontot hozzanak létre, aminek nyomán a Fideszhez hasonló nagy tömegpárt jöhetne létre. Ez ma csupán álom lehet. A második feltétel az, hogy a balliberális oldal megújuljon és képesek legyenek hiteles jelölteket állítani a Fidesszel szemben. Éppúgy, mint a Jobbik tudott állítani Márki-Zay Péter személyében. Ez is csak álom lehet manapság, mert ahhoz úgy az MSZP, mint a DK politikusait teljesen le kellene cserélni és helyükbe új arcokat állítani. Azok a politikusok, akik kétszer vesztettek kétharmaddal a Fidesz ellen, nem álmodozhatnak arról, hogy majd most győzni fognak. Márki-Zay Péter egyebek mellett azért tudott győzni, mert a választók látták benne a változás reményét és feltételezték, hogy a Fideszes korrupciót legalább Hódmezővásárhelyen vissza tudja majd szorítani. Ezzel szemben a mai balliberális pártokról ezt nem lehet feltételezni, mert azok legalább annyira korruptak, mint a Fidesz. Magyarán: ha ez az állapot marad országos szinten, akkor a mai hatalmi viszonyok megmerevedhetnek és a vásárhelyi példa csak egy kellemes meglepetésként maradhat meg az emlékezetünkben.

 

Debrecen, 2018. 02. 28.

 

 

Kedves Olvasók!

 

A kommentelés lehetőségét felszabadítottam! Mindez addig marad fenn, amíg emberi módon beszélgettek/beszélgetünk egymással, illetve helyesen értelmezitek a blog műfaját.

 

Debrecen, 2018. 03. 01.

 

 

                                                                   Székely Szabolcs.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr5813704262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.