Kormányzóképesség

2018. március 03. - Tarski

A vásárhelyi polgármester választás ellenzéki jelöltjének váratlan és nagyarányú győzelme után szinte örömtáncot járt az ellenzék. Különösen az azokat támogató pártok szavazói között volt felhangolt állapot, ami szinte azt a látszatot keltette, hogy az április 8-ai választás már lefutottnak tekinthető, a győzelem immár a kezünkben van, csak ki kell érte nyúlni. Ez persze emberileg érthető, hiszen olyan mítoszt rombolt le az új polgármester, amit szinte mindenki alapvetőnek és megmásíthatatlannak gondolt: a Fidesz magabiztosan uralja a politikai mezőnyt, és onnan még egy atombombával sem lehetne kirobbantani őket. Ma már tudjuk azt, hogy sok egyébként mellékesnek tűnő tényező együttállásának kellett lenni ahhoz, hogy a vásárhelyi eset megtörténhessen.

 

Ma sem árt még hangsúlyozni ezekből néhányat, ami szerintem döntő jelentőségű volt az új polgármester győzelmében. Egy kívülről, a civil életből érkező személyről volt szó, akinek nem volt politikai múltja és ezért nem lehetett rossz politikai múltja sem. Az ellenzéki jelölt mindezen túlmenően a helyi közösségben meglehetősen jól ismert volt, aki a munkájával kiérdemelte azt a megbecsülést, ami feltétlenül szükséges az általános elismertségéhez. Gyakorlatilag úgy tekinthettek rá, mint egy olyan jobboldali jelöltre, aki eddig még nem sározódott be a piszkos politikai harc során és aki egy új távlatot tudott felmutatni a város fejlődése szempontjából. Sok egyéb más tényező mellett talán azért is fogja támogatni a helyi Fidesz az új polgármestert, mert ezen tényezők együttállása biztosíthatja azt, hogy a város perspektívájában jó fordulat állhat be. Az mindenképpen figyelemre méltó, hogy sem a Fidesz vezérkara, sem pedig a helyi Fidesz nem kiáltott azonnal manipulációt, választási csalást és bár nyilván a kedvüket szegte a választási kudarc, de emelt fővel viselik annak következményeit. Az is pozitív lépés volt, hogy a korábbi alpolgármesterek lemondtak a hivatalukról, amivel utat nyitottak annak, hogy az új polgármester választhassa meg a vezető társait. Azt gondolom, hogy most a Fidesz egy tanulási folyamaton esett keresztül, aminek az volt a lényege, hogy a politika nem uralkodás egy nép, vagy város felett, hanem szolgálat, amit ki kell érdemelni. Ez az új viselkedési forma a Fidesz részéről, bárki bármit mond, egészen demokratikus volt, amit mindenképpen a Fidesz számlájára pozitívumként lehet írni. Sajnos, kevés ilyet lehet mondani róluk, ami mutatja azt, hogy bizony van még mit tenniük.

 

De ideje most már tovább lépni és minden figyelmünket az április 8-ai képviselő választásra összpontosítani, mert annak jelentősége azért sokkal nagyobb, mint a vásárhelyi polgármester választás. Ha valamit, akkor a fentebb elmondottakat mindenképpen érdemes megszívlelnie az ellenzéki pártoknak, hiszen a jelöltállítás mikéntje mindenképpen alapvetően befolyásolja majd a választás kimenetelét. Azt feltétlenül tételként lehet kimondani, hogy a vásárhelyi polgármesterhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező jelölteknek sokkal nagyobb az esélye a győzelemre, mint másoknak. Ezért az eddigieknél több a civil életből érkező jelölt állítása szükséges, aki a korábbi élete során közbizalmat harcolt ki magának, nos, az ilyen politikusoknak sokkal több az esélye a sikerre. Ilyen jelöltek pedig vannak, mint például Mellár Tamás, vagy Magyar György személyében, akikről tudjuk azt, hogy a polgári életükben is nagy elismertségnek örvendtek. Az ilyen jelöltek ellen nem szabad egyetlen pártnak sem saját politikust állítani, mert az már nyilvánvalóan rontja az esélyeit. Nem csupán azért, mert eggyel több jelöltre lehet ezáltal szavazni, hanem azért is, mert sok választó éppen azért nem szavazna a civil jelöltre, mert kötelességének érzi az általa korábban támogatott párt politikusára történő szavazást. Továbbá: a civil életből érkezésnek megvan az az előnye is, hogy a jelölt korábban nem, vagy csak kis mértékben vett részt a pártok közötti kegyetlen politikai harcban, így minden előítélet nélkül szavazhatnak reá azok is, akik eddig a bizonytalan választók közé tartoztak. Tehát ez is egy olyan felhajtó erő lehet, ami mozgósíthatja a választóknak egy nagyobb tömegét.

                                         mellar_tamas.jpg

 

Nyilván létezik egy olyan határ, ami után egyetlen párt sem vállalhatja fel azt, hogy civil személyeket támogasson, mert az már a saját politikusai nyerési esélyeit fogja rontani. Ez a veszély egy polgármester választás során fel sem merülhet, viszont egy országgyűlési képviselő választás során igen. Ha túlzottan sok civil személyt támogatnának, akik mellé még később megtartanák a függetlenségüket, akkor az már a párt létét fenyegetné. Ezért nagyon fontos az, hogy a helyes arányt kialakítsák és a pártpolitikusoknak is megfelelő lehetőséget adjanak. Ekkor viszont egy új elem lép be a választási esélyek vonatkozásában: a döntő szempont az lehet, hogy magának a pártnak milyen az elfogadottsága. S ebben a helyzetben pedig nem csupán a személyes képességeket, a korábbi életutat, stb. vizsgálhatják a választók, hanem azt is, hogy milyen az adott párt(csoport) kormányzóképessége. Itt azonban már sok szempont érvényesülhet, mint például az, hogy korábban hogyan kormányzott, amikor hatalmon volt, vagy egy esetleges választási győzelme esetén képes-e működőképes kormányt alakítani és főként tud-e olyan perspektívát felmutatni és megvalósítani, ami a választó számára vonzó lehet. Ez az a pont, amikor egy választás során nem csupán az a lényeges, hogy személy szerint kinek mi a véleménye az adott párt(csoport)ról, hanem a nemzeti érdek is, amit viszont ahány ember, annyiféle képen fogalmazhat meg. Magyarán: itt már politikai filozófiai szempontok is közrejátszhatnak, amit azonban csupán kevesen tudnak megfelelően értékelni.

 

Ha pedig ezt nézzük, akkor egy kompakt és egy személy által vezetett, mellé még nagy tömegbázissal rendelkező párt(csoport) esélyei sokkal nagyobbak, mint a sok kis pártból és meglehetősen vegyes politikai filozófiájú ellenzéknek. Az, ugye, világos, hogy ilyen párt(csoport) csak a Fidesz-KDNP lehet, hiszen az ellenzék által felkínált verzió meglehetősen vegyes salátát mutat fel. Ennek a vegyes felvágottnak azonban még a nyerési esélyei is meglehetősen leromlottak azáltal, hogy most már nyilvánvalóan a tömbösödés jelei mutatkoznak. Az egyik oldalon vannak az ún. 21. századi pártok, azaz a Jobbik, az LMP és a Momentum. Velük szemben állnak az ún. 20. századi pártok, tehát az MSZP, a DK, az MLP, és a hozzájuk csatlakozott, de 21. századi két párt az Együtt és a Párbeszéd. A két tömb között nincs átjárás, és valami nagy-nagy dolognak kellene történnie ahhoz, hogy közeledjenek egymáshoz. Ez az ellenzék tehát olyan kavalkádot mutat fel, aminek nem lehet az az üzenete, hogy egy kormányzóképes erőt lenne képes vajúdni. S ha különbséget mutattunk fel egy polgármester választás és egy országgyűlési képviselő választás között, akkor a kormányzóképesség nagyon is fontos szempont a választás kimenetele szempontjából, ahol a jelöltek egyéni személyiségjegyei háttérbe szorulhatnak.

 

Mindez azt jelenti, hogy az ellenzéknek nem csupán az a feladata, hogy hiteles jelölteket szemeljenek ki, hanem az is, hogy a kormányzóképesség lehetőségét felmutassák. Jelen helyzetben ennek semmi jelét sem látom, és én ezért tekintek kétkedéssel az ellenzéki győzelem tekintetében. Ezért tartom én a vásárhelyi polgármester választást csupán egy unikumnak, de semmiképen sem egy követendő modellnek az április 8-ai választásra nézve. Az ellenzéki pártoknak pedig sokkal nagyobb alázattal kell dolgozniuk a következő néhány hétben, hogy bebizonyítsák a bebizonyíthatatlant, tehát a kormányzóképességet.

 

Debrecen, 2018. 03. 03.

 

 

 

Kedves Olvasók!

 

A kommentelés lehetőségét felszabadítottam! Mindez addig marad fenn, amíg emberi módon beszélgettek/beszélgetünk egymással, illetve helyesen értelmezitek a blog műfaját.

 

Debrecen, 2018. 03. 01.

 

 

                                                                   Székely Szabolcs.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr9013711306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jolka40 2018.03.03. 18:16:56

Az a vasárnap este ünnepi este volt. Ezt már senki nem veheti el tőlünk.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.04. 17:20:02

Most már csak azt kéne megoldani, hogyan legyen a fából vaskarika. Télleg, hogyan lehet egy jelölt független és mégis ellenzéki pártérdekeknek engedelmeskedő? Mert szerintem ilyen a világon sincs.

Nézzük például az EP-t, mint egy olyan parlamentet, ahol elvileg jó az esély a független sokszínű politizálásra. Ebből az a végeredmény, hogy ha lehet még esztelenebbül működik az EP mint az egyes nemzeti parlamentek. Gyakorlatilag egy káoszcsináló gépezet, bármi hülyeséget megszavaznak az egyenes uborkától az élelmiszerbiztonság de facto eltörléséig

nemecsekerno_007 2018.03.04. 17:23:22

Az nem kormányprogram, hogy zavarjuk el Orbánt.

Budai Péter 2018.03.04. 17:34:03

Hmvhely előtt volt azért Ózd, Veszprém, Tapolca, Újpest,

Senki nem gondolta, hogy a Fidesz sérthetetlen és tévedhetetlen.

Az ellenzéki összefogás egy disztópia, csak buktatni és rombolni akarnak -semmi konstruktívat nem hallok felőlük, ráadásul erőszakra vágynak a kedves támogatók is: folyton börtönről meg lámpavasról beszélnek a facebookos kommentjeikben. Kösz, nem.

Brix 2018.03.04. 17:47:52

@Budai Péter: Nyilvàn az erőszak kilàtàsba helyezése, vàlasz az eddigi politikai fejleményekre. Lesz még erőszak Magyarorszàgon , mert minden túltolt, autoriter hatalom kiérleli a maga radikàlis ellenzékét- ellenségét...A normàlis az lenne, ha legalàbb 8 évente hatalmat vàltanànk és nem 12-16 évre bebetonozzuk a hatalmat, fondorlatos eszközökkel...

Boross Bence 2018.03.04. 18:07:29

Van recept a kétharmad ellen? Szakértők és civilek vitája Baló György műsorában.

www.youtube.com/watch?v=PBYDaED_Oxs

Nézd meg!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.03.04. 18:11:29

"Azt gondolom, hogy most a Fidesz egy tanulási folyamaton esett keresztül, aminek az volt a lényege, hogy a politika nem uralkodás egy nép, vagy város felett, hanem szolgálat, amit ki kell érdemelni."

Hát ezen jót röhögtem. Olvastad Orbán legutóbbi beszédét?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.03.04. 18:12:33

@Budai Péter: hat röfivel egy tartalék nicknek nézel ki.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.03.04. 18:13:13

@nemecsekerno_007: Na és mi Orbán programja? Mert azzal többszöri felszólításra sem szolgáltál.

Janossz 2018.03.04. 18:16:25

1990-ben hat párt alakított frakciót.
"Tömbösítve" három irányzat. Hol a probléma, azon kívül, hogy elszoktunk (elszoktattak) a többpárti demokráciától?
hu.wikipedia.org/wiki/1990-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s

Balango 2018.03.04. 18:24:30

Üdvözlöm, Tarski, öreg harcos. Rég találkoztunk a barikád két oldalán.

Ezzel az írással teljesen egyetértek.

Tételezzük fel, hogy a FIDESZ rosszul kormányoz. De még egy rossz kormányzás is jobb, mint a semmilyen. Márpedig ellenzéki győzelem esetén olyan színes lenne a politikai paletta, hogy abból nem lehetne egy működőképes kormányt felállítani.
Képzeljük el, amint a Jobbik megkapja - például - az oktatásügyet és a belügyet. Mit szólnak ehhez a többiek. Vagy nem kapja meg? Mit szólnak ahhoz a jobbikos szavazók?
Káosz lenne az egész.

nick papagiorgo 2018.03.04. 18:30:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
most nem azért, de ha nem tudod Orbán programját, akkor elég sötét lehetsz :)

Orbán programja most is az, hogy "folytatjuk". Kb mindent. Ezt magad is látod, nem kell ehhez neki kiskönyvet kiadnia.
Az ellenzék programjával annyi a gond, hogy addig van egyetértés, hogy "zavarjuk el Orbánt". Utána gyökeresen ellentétes dolgok jönnek, akár a gazdaságról, akár a politikáról, akár pl. a migrációról beszélünk.
Magamfajta szegényember nem igazán látja át, hogy ha az ellenzék mondjuk győz, (és ebbe beleértendő a Jobbik is, ugyebár), akkor egy győzelem után milyen kormány alakulna, ill a gyökeresen ellentétes programjaikat hogyan egyeztetnék, ill az országot hogy irányítanák. Már bocs, hogy engem ilyen piti dolgok zavarnak, és kicsit messzebbre tekintek, mint a "győzelem" :)

rasztaszív 2018.03.04. 18:35:50

nem is kell kormányozni,elég kisebbségi kormányzásra kényszeríteni a fideszt.a parlamenti kontroll úgy már megvalósulhat,és az ellenzéki pártok közben szépen megtanulnak együttműködni.

nick papagiorgo 2018.03.04. 18:36:21

@Balango:

Jelzem, a Jobbiknak jó esélye van, hogy a legrosszabbul jöjjön ki ebből az egészből.

Ha a Fidesznek nem lesz, csak mondjuk 48%-a, akkor (teljesen nyilvánvalóan) a Jobbikot fogja koalícióra felkérni.
Mármost a Jobbik vagy koalícióra lép vele, és akkor elveszíti a támogatói felét (lefeküdt a Fidesszel); vagy nem, és a baloldali erőkkel lép koalícióra (hogy egyáltalán bármilyen kormány alakulhasson, ami nem Fidesz), ebben az esetben elveszíti a támogatói másik felét (lefeküdt a komancsokkal).

Egy szó mint száz, egy Fidesz-többség elvesztése a Jobbikot igen-igen nehéz helyzetbe hozná, nem tudom, ők ezt pl. látják-e. Mivel egyedül nem tud győzni, a legjobb lenne neki, ha mégiscskaa Fidesz győzne.....

nick papagiorgo 2018.03.04. 18:37:58

@rasztaszív:
Ez nem a vágyálmok világa :)
kisebbségi kormány soha sehol nem életképes, kivéve, ha van egy külső támogató erő (mint pl. az MSZP-nek az SZDSZ a szakításuk után).

rasztaszív 2018.03.04. 18:41:39

@nick papagiorgo: taktikai szavazással is megoldható a dolog,ha az a cél,hogy felnyalassák velük a saját mocskukat,mint itt,és most.

nick papagiorgo 2018.03.04. 19:11:30

@rasztaszív:
nem érted. Senki sem vállal egy kisebbségi kormányzást, ha nincs egy olyan erő, aki kívülről támogassa.
Egy egyszerű törvényt sem lehet meghozni.
A "külső erő" meg ki tudja, meddig támogat, ugyebár.
Ne a saját vágyaid alapján ítéld meg a helyzetet. Az a bajod, mint sok mindenki másnak: annyira akarod Orbán bukását, hogy az se érdekel, mi lesz azután. Ne dőlj be azoknak, akik azt mondják, hogy "utána csak jobb lehet" :)

rasztaszív 2018.03.04. 19:15:46

@nick papagiorgo: természetesen lehet nem vállalni a kormányzást,csak akkor mi lesz a kormányképesség imázsával...?:)

nemecsekerno_007 2018.03.04. 19:33:41

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Egyelőre Orbán van kormányon, lehet tudni mi a stratégiája, mire törekszik és itt nem a sorosozás, meg migránsozás témáira gondolok. Csak vannak aki ezt hallják meg.

De nick papagiorgo már leírta...

rasztaszív 2018.03.04. 19:36:06

@nemecsekerno_007: mert mire is törekszik?hogy itt keresztény magyarország legyen...?

nem most,a kampányban kellene tisztázni az ilyesmiket...?

nemecsekerno_007 2018.03.04. 19:53:58

@rasztaszív: "nem most,a kampányban kellene tisztázni az ilyesmiket...?"

:) Hány éves is vagy te királyfi? :) Ja a magyar pártokra pont arról híresek hogy a kampányban tisztázzák mit is akarnak tenni??!!

- Egyébként ha te a keresztény magyarországot hallod meg attól még nem biztos, hogy az a lényeg.
- A kormány törekszik több pénzt hagyni az dolgozók zsebében. Az más kérdés, hogy ez mennyire sikerül, de ugye ha többet hagyna akkor a kiadási oldalon is bele kéne nyúlni a rendszerbe v. egyéb reformok lennének szükségesek amit a választók nem igazán szeretnek.
- Törekszik rá, hogy képviselje a gazdasági érdekeinket, ezért is támadják, kritizálják sokan persze nem közveztlenül azért hanem különféle ideológia csomagolsában: jogállamiság, demokratikus intézményrendszerek etc...
- a poszt-MSZP-s ellenzék szervilizmusa gyakorlatilag zsigeri szinten benne van ezekben a pártokban, mindegyik bizonyította az évek során. A Momentum, LMP kérdéses, talán tudnák képviselni az érdekeinket de inkább idealisták/naívak. A Jobbik a fekete ló, talán tudnak olyan kemények lenni mint a mostani kormány és legalább sejthető, hogy magyar tőkés áll mögöttük nem külföldi.
- De nagyon sok a bizonytalansági tényező és a gazdasági fejlődésünknek nem igazán erre van szüksége.
- Ha pedig eltekintünk ettől a bolhacirkusztól amit magyar politikának nevezünk akkor látszik, hogy egyik politikai erő sem foglalkozik azzal, hogy a nagy elosztó rendszereket átalakítsa, nyílván azért mert a választók sem készültek még erre fel.
- Magánbiztosítók az eü-ben, nyugdíjbefagyasztás v. felbruttósítás, a felosztó-kiróvó rendszer átvezetése öngondoskodóba anélkül, hogy megterhelné az államkasszát, a felsőoktatás piacosítása...

Szóval van a bolhacirkusz, meg lennének a valós problémáink amiket ezzel elfednek és ebben a választók is vastagon benne vannak mert inkább nézik a cirkuszt mint, hogy szembenéznének azzal, hogy éljük fel a jövőnket...

rasztaszív 2018.03.04. 19:58:35

@nemecsekerno_007: a fidesz sunyi ideológiai nyomulása egy valós probléma.

nemecsekerno_007 2018.03.04. 20:10:32

@rasztaszív: "a fidesz sunyi ideológiai nyomulása egy valós probléma.."

...és ez mennyire érinti az életviteled v. a napirended?

rasztaszív 2018.03.04. 20:20:54

@nemecsekerno_007: egyszerűen nem szeretem a hazugságot.de ez nem rólam szól.

nick papagiorgo 2018.03.04. 20:22:04

@rasztaszív: a kormányképesség imázsáról megkérdezheted az összes pártot, beleértve azokat, akik sose voltak kormányon, és a jelen tények ismeretében soha nem is lesznek.....de saját bevallásuk szerint k..ára kormányképesek - lennének, ha valaki a büdös életben szavazna rájuk :)

Ugye tudod, kikre gondolok? :)

nick papagiorgo 2018.03.04. 20:27:57

@rasztaszív:
Nézd, a fidesznek van egy ideológiája, konkrétan keresztény és magyar Magyarországot akar, "Magyarország a magyaroké" stb.

Ezt nem igazán mondanám sunyinak, amióta kormányon van, kb ezt mondja. Az egy dolog, hogy ezzel ellopja a Jobbik-szavazókat, de a jobbik most amúgy is identitás-átalakításon megy át, nem tudom őket ez mennyire zavarja épp.

A többi pártnak meg meg ennyi ideológiája sincs. Konkrétan semmi víziójuk, hogy Magyarország hogy néz majd ki pl. 10 év múlva.

Lehet, azt mondani, hogy az a vízió, amit a Fidesz felfest a 10 évvel későbbi Magyarországról az borzasztó, nekem nem kell, stb. stb - de a többiek meg egyáltalán nem festenek fel semmit.

További kérdés? :)

rasztaszív 2018.03.04. 21:00:17

@nick papagiorgo: az lesz kormányképes,akinek lesz elég szavazata,és hajlandó kormányozni.aki pedig elég szavazattal sem hajlandó,az lényegében nem kormányképes.ugye,tudod,kikre gondolok...?:)

rasztaszív 2018.03.04. 21:03:32

@nick papagiorgo: abszolút sunyi módon nyomják ezt a keresztény ország dolgot.kampányban még soha nem volt róla szó.gyurcsányozás volt,meg rezsicsökkentés volt.az ő "erkölcsi horgony" szerepük,meg a többi faszság mindig a választások után jön elő.

Tarski · www.aristotle.5mp.eu 2018.03.05. 08:11:44

Kedves Kommentelők!

Tisztelettel megköszönöm a sok értékes hozzászólást!

Látjátok, lehet tisztességesen is csinálni ezt, nem vérig sértve és sárba tiporva a másik felet.

Balangó-nak: üdvözöllek, és légy állandó kommentelőm a blogomon. Szeretettel és megbecsüléssel gondolok vissza a Nolblogos beszélgetéseinkre.

Tarski.