Levél az ÁSZ-től

2018. március 17. - Tarski

E héten kértem információt az Állami Számvevőszéktől, amit rövid időn belül megkaptam. Ezt a két levelet adom most közre minden kommentár nélkül.

 

Tisztelt Állami Számvevőszék!


Politikai elemzéseimhez szükségem lenne néhány olyan információra, amit Önök adhatnak meg, természetesen akkor, ha azok publikusak.

 

Néhány hónappal ezelőtt nagy port vert fel az ellenzéki pártok sorában az, hogy az ÁSZ a plakáttörvény megsértése miatt tetemes büntetést szabott ki rájuk. Akkor minden párt úgy nyilatkozott, hogy nem fogják befizetni a büntetést. Kérdésem az, hogy végül is határidőre befizették-e, és ha közülük valamelyik párt nem fizette be, akkor melyik párt(ok)ról van szó.

 

Szívességüket előre is köszönöm!


Debrecen, 2018. 03. 13.                                Üdvözlettel: Székely Szabolcs.”

 

                                 asz.jpgTisztelt Székely Szabolcs!


Az Állami Számvevőszékhez érkezett megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.


Az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét. Az ÁSZ 2018 januárjában hét párt (Magyar Szocialista Párt, Demokratikus Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Párbeszéd Magyarországért Párt, Együtt – a Korszakváltók Pártja, Magyar Liberális Párt – Liberálisok) ütemezett ellenőrzését zárta le. A jelentések nyilvánosak, megtalálhatók az ÁSZ holnapján.


Felhívom a figyelmét, hogy a párttörvény 2014. január 1-től hatályos módosítása következtében a pártoknak tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg szolgáltatásokat (Pl: plakátkihelyezés, ingatlanbérlet, könyvelési szolgáltatás stb.). A törvény arról is rendelkezik, ha a párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles annak értékeléséről (értékének meghatározásáról) gondoskodni. Ha a párt a vonatkozó rendelkezéseket megsértve tiltott, nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el, annak értékét – a törvényi előírás szerint – az Állami Számvevőszéknek kell megállapítania.


Az ÁSZ minden párt gazdálkodásának a törvényességét egységes törvényi előírások alapján, és eljárási szabályok szerint ellenőrzi. Továbbá az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szab ki semmilyen büntetést. Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény – 2014. január 1-től egyébként módosult – előírásai alapján a pártok kétévenkénti ellenőrzése során megállapítsa, hogy a pártok kaptak-e tiltott támogatást, és ha igen, akkor megállapítsa ennek az értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre. Ebből kifolyólag a megállapított tiltott támogatás befizetésének érvényesítése nem az ÁSZ, hanem a hatósági jogkörrel rendelkező Magyar Államkincstár, illetve Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogköre.


Felhívom még a figyelmét, hogy törvényi előírás szerint az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján. A törvény arról is rendelkezik, hogy az intézkedési tervet meg kell küldeniük az ÁSZ részére. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat. Jelentéseiben az ÁSZ számos javaslatot tett a pártvezetőknek a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok alapján.


Tájékoztatom, hogy az ellenőrzött hét párt mindegyike jogkövetőként járt el, és határidőben megküldte intézkedési tervét az ÁSZ részére. Mindez azt mutatja, hogy a feltárt szabálytalanságok és hiányosságok kijavítása érdekében alapvetően intézkednek a pártok, így hasznosulhatnak a pártoknál elvégzett számvevőszéki ellenőrzések. A beérkezett intézkedési terveket az ÁSZ értékeli, és amennyiben szükséges kijavítást, kiegészítést kérhet annak érdekében, hogy a feladatok biztosan alkalmasak legyenek a feltárt hibák kijavítására, valamint a jövőben elvégezhetőek legyenek az intézkedési tervekben vállalt feladatok végrehajtását értékelő utóellenőrzések.


Budapest, 2018. március 13.


Tisztelettel:    

                 

Horváth Bálint
osztályvezető főtanácsos
Állami Számvevőszék, Kommunikációs és
Kapcsolattartási Osztály” 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr913744886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2018.03.18. 23:02:24

Íme, működik a jog-állam. Na ugye.