Ami vállalhatatlan

2018. március 28. - Tarski

Nincs időm arra, hogy minden kommentre válaszoljak, amit az éppen aktuális blogbejegyzésemhez írtak. Ha ezt úgy en bloc felvállalnám, akkor szinte az egész időm elmenne arra, hogy kimerítő magyarázatot adhassak arra, hogy ezt és ezt miért úgy és nem másként írtam. Ezért csinálom most azt a megoldást, hogy egyik kommentre sem válaszolok, és az így felszabaduló időmet a szakirodalom tanulmányozására fordíthatom.

 

Néha azonban olyan késztetésem támad, hogy bizony arra a sértő hozzászólásra mégis válaszolnom kell, amit egyszerűen nem lehet már szó nélkül hagyni, mert annyira elrugaszkodott a valóságtól és mellé még a személyemet is meglehetősen rossz fényben tünteti fel. Ezek közé tartozik az is, amit most szó szerint idézek: Magát baloldalinak valló elemzőként egy árva szót sem ejtel olyan hatalmi előnyökről, mint a média fölény, az anyagi, hatalmi előnyök, stb. Nagyon kilóg a lóláb már megint, lassan Bayer Zsolttal kell versenyezned, mert oda tartozol.” Itt most az utolsó mondat az igazán fontos, mert a komment szerzője egy olyan emberrel állított párhuzamba, akitől jómagam mindig igyekeztem megkülönböztetni magamat. Bayer Zsolt, bár időnként tényleg megcsillogtatja a tudását és az általános műveltségét, mégis azt kell mondanom, hogy a stílusa olyan kirekesztő és alpári, hogy azt egy normálisan gondolkodó ember csak elutasítani tudja. Azon kell csodálkozni, hogy megtűrik az Echo tévénél, ami talán azzal magyarázható, hogy személyes jó barátja a miniszterelnöknek és egyébként is a Fidesz 5. számú párttagkönyvének a tulajdonosa. Az ilyen embert egyszerűen nem lehet kirúgni a munkahelyéről, mert azzal egyúttal a Fideszt minősítenék. Jómagam igen sok cikkemben elemeztem a kiszólásait és a durva megnyilatkozásait rendre elítéltem. Nos, ezzel az emberrel egy szinten emlegetni engemet, kifejezetten sértő. S ha nem lennék közíró, ahogyan szokták ezt mondani, akkor talán személyiségjogi pert is kellene indítanom a fenti bejegyzés szerzője ellen. De már hosszú évek során megtanultam azt, hogy egy bloggernek mindent el kell viselnie, még azt is, ha indokolatlanul vádolják meg az embert.

 

Merthogy valóban indokolatlanul vádolnak azzal, hogy én a Fidesz szekerét tolom. Bár korábban értekeztem már erről, de nem árt ismét elmondani azokat az érveket, ami miatt az objektív elemző képét kell felmutatnom ahhoz, hogy egy komoly emberként tekintsenek rám. Elsőként azt kell rögzítenem, hogy a politikai harc alapvető sajátossága az, hogy 1. az abban résztvevők valakikkel szemben identifikálják önmagukat és ezzel párhuzamosan rámutatnak arra, hogy ők ennél mindent sokkal jobban fognak csinálni akkor, ha rájuk szavaznak és hatalomra kerülnek. Ezt tetézik még azzal, hogy 2. dramatizálják a helyzetet és úgy festik le az ország jelenét és jövőjét, hogy ha nem lesz kormányváltás, akkor elkerülhetetlen a genocídium. Ezekkel egy olyan 3. lélektani kényszerhelyzetet akarnak létrehozni, amivel elérhetik azt, hogy a választók zöme elmegy szavazni és éppen rájuk fogja adni a voksát.

                          bayer_es_orban.jpg

 

Az 1. pontban leírtak nyilván a politikai ellenfelekkel szembeni identifikálást jelenthet, ami szélsőséges esetben az ország választóinak polarizálódásához vezethet. Ma nálunk ez történt meg: egyik oldalon van a “nemzeti” Fidesz, és a másik oldalon van a “demokratikus” oldal sok kis pártja. Már maga ez a megkülönböztetés is megtévesztő és hazug, mert minden hazai parlamenti párt nemzeti és demokratikus, tehát egyik sem veheti magának azt a bátorságot, hogy egyoldalúan “nemzeti”-nek, illetve “demokratikus”-nak nevezze magát. Az a párt, amelyik “nemzeti”-nek vallja magát, egyúttal kinyilatkoztatja azt, hogy az ellenfele nem nemzeti párt, tehát lehet akár nemzetellenes, vagy idegenszívű párt. S fordítva is igaz: az a párt, amelyik önmagát “demokratikus”-nak vallja, az egyúttal kinyilatkoztatja azt, hogy a politikai ellenfele nem demokratikus, tehát akár a “fasiszta” vagy a “náci” jelzőt is ráaggathatja és “diktatúrát” kiálthat. Manapság ilyen szépen társalognak azok a politikusok, akik önmagukat az ország krémjének és felvirágoztatójának tekintik.

 

Nos, itt van az első olyan dolog, amit egy normális ember nem vállalhat fel. Különösen nem vállalhat fel egy olyan ember, aki mellé még némi tájékozottsággal is rendelkezik a demokrácia- és a jogállam elméletéről és az ezzel kapcsolatos elméletét több könyvben megfogalmazta. Ilyen helyzetben egy objektív elemzés nem tehet mást, hogy mindkét felfogást bírálja, ami nyilván egyáltalán nem azt jelenti, hogy azzal bármelyik pártnak a szekértolójává vált. Ha ugyanis akármelyik megközelítést felvállalja, és annak megfelelően kommunikál, akkor tényleg jogosan bírálható azzal, hogy mást írt le a szakkönyvében és mást ír le a blogbejegyzéseiben. Ezzel azonban a szakmai reputációját dönti romba! Tehát el kell dönteni azt, hogy számára melyik a fontosabb: az objektív elemzésre való törekvés, amivel megőrizhető a szakmai reputáció, vagy beállni egy szekértábor mögé, és annak borzalmas marhaságait szajkózni nap mint nap és értelmi fogyatékosnak nézetni önmagát. Jómagam az előbbit választottam, amivel persze azt is felvállaltam, hogy olyan kommenteket kapok, amint azt fentebb jeleztem. Vannak szép számmal olyan kiváló szakemberek mindkét szekértáborban, akik beállnak a sorba és az adott politikai széljárásnak megfelelően változtatják a nézeteiket. Nehéz ezeket a személyeket komolyan venni és főként igazi szakemberekként számon tartani. De a jelek szerint van az a pénz, amiért ezek a “szakemberek” értelmi fogyatékosnak nézetik magukat.

 

A 2. pontban jelzett állapot sem állhat fenn, tehát nincs semmi ok sem arra nézve, hogy az ország a társadalmi, gazdasági összeomlás szélére jutott és nincs más választás az összeomlás elkerülésére, mint a kormányváltás. A valóság ezzel szemben az, hogy bármelyik párt(szövetség) kerül hatalomra, az ország és benne a magyarság tovább fog élni és kisebb-nagyobb mértékben a sorsunk javulni fog. Ezt támasztja alá egyebek mellett az, hogy a 2008 és 2013 között tomboló gazdasági válság után konjunktúra időszak következett, aminek csak most kezdjük élvezni a jótékony hatását. Az egyes kormányok között csak az lehet a különbség, hogy ezt a lehetőséget mennyire akarja és tudja az egész magyarság javára fordítani. Itt nyilván lehetnek különbségek az egyes párt(szövetség)ek között, de nem alapvető különbségekről lehet beszélni. Az ugyanis biztos, hogy a liberális demokrácia politikai rendszer főtípus változatlan marad, csupán annak konkrét modellje lehet más és más. A Fidesz a nemzeti vonatkozásokat hangsúlyozza, és a magyarság nemzetállami szintű fennmaradását igyekszik biztosítani. Az a vád, miszerint a balliberális oldal alapvetően nem ezt akarja, egyszerűen nem igaz. Velük szemben a “demokratikus” ellenzék a szegények támogatását igyekeznek jobban megoldani, ami egy szocdem értékrendet akar megvalósítani. Az a vád, hogy ezen a téren a mai hatalom semmit sem tett, szintén valótlan állítás. Látható, hogy ennél a problémánál sem lehet egyik álláspontot sem felvállalni.

 

A 3. pontban leírtakkal kapcsolatban azt kell mondanom, hogy nincs olyan lélektani kényszer, ami szükségszerűvé tenné a választáson való kötelező részvételt, mert egyébként genocídium következik be. Ez a választás is hasonló lesz, mint minden korábbi választás volt 1990 óta. Az persze nem tagadható, hogy egyes pártok számára a vereség sorsdöntő lehet, de ez legyen az ő gondjuk. Amint vége lesz a választási kampánynak, minden visszaáll a régi rendjébe, elcsitul az égzengés és a földindulás, majd az emberek folytathatják tovább a korábbihoz hasonló életvitelüket. De hogy mégis azt mondom, hogy minél többen menjenek el szavazni, nos, ez azért van, mert a demokrácia éppen arról szól, hogy a démosz jelölje ki a politikai vezetőit. S ha minél többen mennek el szavazni, annál nagyobb lesz a hatalom legitimitása, és annál meggyőzőbb lesz a vesztesek veresége. Tehát itt sem arról van szó, amit a hatalom, illetve az ellenzék sulykol belénk, hanem demokráciaelméleti megfontolások játszanak közre. Hogy aztán a vártnál is nagyobb létszámú szavazó részvétele a voksoláson milyen eredményre vezet, nem nekünk, a választóknak az igazán fontos, hanem a hatalomért versengő pártok számára, mert ennek függvényében juthatnak a hatalomhoz, vagy az ellenzék keserves kenyerét fogják enni. Ez az, ami nem mindegy egyetlen párt szempontjából sem, mert az már a párt jövőjét befolyásolhatja. Tehát végeredményben a minél több szavazónak az urnák elé kényszerítése lélektani alapon, nem a mi érdekeinket szolgálják, hanem a politikusokét. Ezt sem lehet felvállalni egy olyan embernek, aki az objektív elemzésre törekszik.

 

Debrecen, 2018. 03. 28.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr7813785062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuvuzela importőr 2018.03.28. 21:01:54

Én nem ismerlek csak az jutott eszembe, a napokban láttam egy tótavé posztot és róla jutott eszembe, hogy olyan, mint bayer. Lehet egy hajszállal finomabb kifejezéseket használ (fene tudja) de ugyanolyan agresszívan ír mintha valami propagandát erőltetne. Bocs hogy offtopic.

rasztaszív 2018.03.28. 21:19:11

a fasizmus lényege a centrális erőtér,amit a szó eredetéül szolgáló vesszőnyaláb is szimbolizál.tehát orbán fasizmust akar,ez kinyilvánított szándéka,más kérdés,hogy talán nem jön össze neki.ezért ennek a kimondását párhuzamba állítani az ő hazaárulózásukkal számomra nem tűnik objektívnek.

impala 2018.03.28. 21:41:55

szánalmas szar az egész írás.

a NER-ben mit jelent az N betű?
az elmutyizott trafikok miért nemzetiek?

nincs kedvem végigelemezni ezt a hülyeséget, az biztos, hogy a bajernek jobb a tolla.

kvadrillio 2018.03.28. 21:50:03

BAYER BÁCSI AZ ALPÁRI STYLUSÁT A 3.....EZRES """POLGÁRICSALÁDI"""KÖNYVTÁRÁBÓL MERÍTETTE ! AKIK MAGYARORSZÁGON CSAK SIMA ÁLLAMI KÖNYVTÁRBAN SZÁZEZRES TÉTELEK KÖZÖTT SZÍVTÁK MAGUKBA A TUDÁST ÉS STÍLUST, AZOK SOHA MEG SE TUDJÁK KÖZELÍTENI EZT A KAMÉLEON, ALPÁRI DZSENIT ! :o) TÉLLEG KÖPNIVALÓ VOLT LEGUTÓBB AZ ECHO-BAN.....SZTEM NEMSOKÁRA KIVERI BELŐLE VALAKI...:o)))))

VáradiJános 2018.03.29. 00:22:49

Az egyik legtehetségesebb mai író

ügyfélszolgálatos 2018.03.29. 01:37:41

Bayer egy suttyó paraszt. Vicces hogy '89 előtt jó nagy kommer volt ő is. A fidesz már tele van MSZMP tagokkal. Szánalmas.

El kell menni szavazni és leváltani őket, utána pedig elszámoltatni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.29. 05:54:44

Képzeljük el, ha Bayer ma is ballib lenne, mint volt 25 éve!

Az összes ballib média sztárolnű, s lenne 20 kitüntetése mindenféle kamu ballib szervezetektől (olyan Gömbölyös Pulicer típusú kamudíjakra gondolok), s ki lenne kiáltva kissé durva, de lánglelkű, szókimondó, bátor publicistának, aki harcol a zorbánfasizmus ellen.

Fergio 2018.03.29. 07:15:24

@VáradiJános: A kurva anyázáshoz nem kell tehetség. Cak ennyit tud. Az ilyen "tehetséges" bunkó parasztokat jól el kell verni. Ami késik, nem múlik.

kvadrillio 2018.03.29. 07:44:12

@VáradiJános: NANETÚÚÚÚLOZZUNK..., netúúúúlozzunk ! :O)))))))))

VáradiJános 2018.03.29. 09:35:02

@Fergio: hű, nagyon kemény vagy, patkányka

VáradiJános 2018.03.29. 09:36:03

@kvadrillio: olvastad már a szépirodalmi műveit?

BiG74 Bodri 2018.03.29. 10:16:26

Bayer egy tudathasadásos nyálgép. Sajnos vállalhatatlan fröcsögő, gyűlölködő, de legalább jól megél belőle. Van akinek tetszik, miért ne, ki mondta, hogy csak egy ilyen elmeroggyant lehet széles kis hazánkban?

erol 2018.03.29. 10:48:15

@VáradiJános: Bármelyik kocsmában találni ilyen "tehetséget".

Szelid sunmalac 2018.03.29. 11:11:06

@VáradiJános: Ebbol latszik mennyi es milyen mai irokat olvasol. Mar amennyiben valoban tudsz olvasni es nem csak idehazudod. Te kis forronacis.

Amator 2018.03.29. 11:21:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ismét tetten lehet érni a 2 bites logikádat. Bayer nem jobboldalinak, vagy baloldalinak nem felel meg, hanem embernek, civilizált embernek.
" Pulitzer ". Romlassz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.29. 12:02:11

@Amator:

Hát, nem éppen. Ha ugyanígy mondaná a ballib lemezt, tapsvihar járna neki, s legalább 15 darab Gömbölyös Pulicer meg Gömbölyös Kuvaszcer díj.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.29. 12:03:11

@ügyfélszolgálatos:

Jövő vasárnap megyünk! Békement az urnákhoz, leváltani a ballibeket. Már kovácsolom harci lovagruhámat.

Roboduck 2018.03.29. 12:19:19

Attól, hogy egy Bayer Zsolt már vállalhatatlan egy NERtársnak, még sem ő, de különösen a NER nem lesz kevésbé fasiszta.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.29. 12:19:22

Ha nem nyalsz be csontig az ellenzéknek nevezett vélemény diktátoroknak, akkor bizony le leszel nácizva, meg Bayer Zsoltozva, meg nyilasozva, meg amit akarsz.
Ha érdekel téged, akkor nyalj be nekik.

Megjegyzem Bayer Zsolt írásaihoz, még nem nőttél fel, ahhoz még sokat kell tanulnod.
És nem a személyeskedő anyázós részekre gondolok, hanem azokra amiért a megérdemelt kitüntetést kapta.
Olvasd el őket, és hasonlítsd össze a saját bejegyzéseiddel.
Érteni fogod miről beszélek.

Egyébiránt ha mégse nyalsz be nekik, meglátod egyszer csak majd a ballib véleménydiktatúra formálók a te neveddel fognak kisgyerekeket ijesztgetni, mint most a Bayer Zsolt nevével.

eastern 2018.03.29. 12:29:13

Jaj, minek ezt erőltetni bloggerkém, a betűket ismered, de írni nem tudsz.....

HUNGARIAN FIRST !!! 2018.03.29. 15:46:34

"bármelyik párt(szövetség) kerül hatalomra, az ország és benne a magyarság tovább fog élni és kisebb-nagyobb mértékben a sorsunk javulni fog. "

Ez biztosan nem igy lesz. Ha liberalisok lebontjak a keritest, es beozonlik ide tobb szaz millio arab, akkor magyarorszag 5 ev ,mulva mar nem letezik. Legfeljebb par ezer menekult marad eletbe szetszorodva a vilag minden tajan.
ORBAN VIKTOR, VAGY A TELJES MEGSEMMISULES kozott kell valasztani.

BiG74 Bodri 2018.03.29. 16:20:34

@Bajer Zsolt:
bayeri magasságokba emelkedtél kicsi kriptaszökevény?

BiG74 Bodri 2018.03.29. 16:33:05

@Bajer Zsolt:
Bár ahogy elnézem jó helyre tévedtél. Na, beszélgessetek nyugodtan !

Gyurcsany F. 2018.03.29. 19:14:18

@HUNGARIAN FIRST !!!: "ORBAN VIKTOR, VAGY A TELJES MEGSEMMISULES kozott kell valasztani. "

Akkor inkabb pusztuljon minden, mint hogy az Orban megegyszer hatalomra juson.

aquaticus 2018.03.29. 21:41:32

Most hallottam az Echo TV-n, hogy Bayer lerohadtállatozott egy francia migránst, pusztán azért, mert az agyonszurkált és felgyújtott egy holokauszt túlélő zsidó nénit! Tényleg szégyen lenne, ha hozzád hasonlítanák, mert a ti inger küszöbötöket ez nem lépte át...

BiG74 Bodri 2018.03.30. 18:30:55

@aquaticus:
Hallottam az echo tv -n azta! Az jó lehetett, én is mindig echo tv-re vágyom, de el nem érhetem soha.

aquaticus 2018.03.30. 21:32:34

@BiG74 Bodri: Maradj a saskabarénál.... El is éred, meg is érted...