Soli Orbán gloria

2018. április 11. - Tarski

Nos hát, véget ért! Befejeződött a nagy-nagy megmérettetés a választók által, és ebben bizony a Fidesz meggyőző fölénnyel győzött. Ma úgy néz ki a helyzet, hogy a kormánypárt újból kétharmaddal győzött, amit azonban még nem kell készpénznek venni. Elvileg, ismétlem elvileg megtörténhet az a csoda, hogy az eddig még nem értékelt külhoniak szavazatai megváltoztathatják ezt az eredményt, de senkinek se legyenek kétségei, hogy ez egy nagyon nagy győzelme a Fidesznek az ellenzék felett. Egy objektivitásra törekvő elemző, mint amilyen én is akarok lenni, ilyenkor nem tehet mást, mint gratulál a győztesnek és szolidan arra kéri, hogy éljen és ne visszaéljen ezzel a felhatalmazással.

 

Az egyes pártok teljesítményeit most még szerintem nem érdemes értékelni, várni kell azzal néhány napot, amíg lecsillapodnak a kedélyek, elcsitulnak az indulatok. Ami igazán fontos most az, hogy milyen jövő várhat az elkövetkező négy évben Magyarországra. Előtte azonban mindenképpen érdemes leszögezni több dolgot. Az első és legfontosabb az, hogy a Fidesz egy abszolút törvényes és legitim választáson ismét és immár harmadjára nyert kétharmaddal. Már maga az nagy teljesítmény, hogy egy pártszövetség egymás után háromszor nyeri meg a választást, és szinte változatlan felállásban folytathatja tovább a hatalomgyakorlást. De az, hogy e mellett még kétharmaddal is tud nyerni, az különösen nagy és mindenképpen tiszteletre méltó eredmény. Jómagam a liberális demokráciák történetében nem ismerek olyan esetet, amikor ezt a teljesítményt bármelyik nemzetállamban bármelyik párt meg tudta volna csinálni. Azért kritikaként egy dolgot feltétlenül meg kell jegyeznem: a harmadszori kétharmad szinte adja azt a lehetőséget, hogy egy pártban olyan szemlélet alakuljon ki, hogy az abszolút tökéletes párt képében tetszelegjen és mindent, amit tesz, az csak jó lehet. Ezért nagy a veszély arra nézve, hogy olyant is cselekszik, ami egyáltalán nem egyeztethető össze a liberális demokráciák gyakorlatával és ez a késztetés bizony a Fideszben megvan. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bár eddig tényleg nem lehetett diktatórikus a kormányzás, ezt követően már előfordulhat az, hogy egyes lépéseik vagy intézkedéseik erősen ebbe az irányban fognak mutatni. S mivel az ellenzék, különösen a balliberális ellenzék a romokban hever, ezért az Európai Unió moderáló szerepe mindenképpen sokkal jelentősebb lesz minden eddiginél, a fékek és ellensúlyok tényleges rendszerét ők testesíthetik meg.

 

Apropó, Unió! A következő napok mondhatják meg azt, hogy miként értékelik a mostani választás eredményét az Unió vezetői, különösen Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Mindketten, legalábbis a jelek szerint, rossz szemmel nézték Orbán Viktor országlását, különösen a migráns-ügy kapcsán fejezték ki az aggályaikat. A vasárnapi választás eredménye azonban nem hagyhat számukra sem kétséget afelől, hogy a magyarok döntő többsége éppen Orbán Viktort és a politikáját támogatja. A harmadik kétharmados győzelem és vele együtt az eddig nem tapasztalt magas részvételi arány olyan erős felhatalmazást adott Orbán Viktornak, hogy azt nem lehet figyelmen kívül hagyni a fent megnevezett politikusoknak sem. Az a tény pedig, hogy Németország 2015 után számolatlanul engedte be a migránsokat, aminek nyomán tavaly ősszel a CDU-CSU pártszövetség verességgel felérő győzelmet aratott, mutatta azt, hogy a német politikusok rossz úton járnak a migráció kezelésében. Ezzel szemben Orbán Viktor nyilvánvalóan a féktelen migráció tagadásával tudta megnyerni a mostani választást, amivel éppen a migráció kezelésének általa követett helyességét és elfogadottságát bizonyította be. Tehát a migráció kezelésében létezett egy elvi és gyakorlati különbözőség az Unió vezetése és egy kis nemzetállam, Magyarország között, és ennek életképessége, illetve hibás volta a választók ítélete szerint éppen most mutatkozott meg. Németországgal szemben Magyarország nemet mondott a tömeges migrációra és a magyarság megmaradására szavazott. Ez pedig egy olyan folyamatot indíthat el az Unió egésze tekintetében, ami végeredményben a migrációs nyomás megfékezésének és a moderált menekült befogadás irányába fog hatni.

                    fidesz.jpg

 

Most, amikor már lefutott a választás és csupán néhány simítás hiányzik azon a végeredmény kihirdetéséig, el kell mondani azt, hogy Orbán Viktor óriási kockázatot vállalt azzal, hogy mindent egy lapra tett fel: a tömeges migráció tagadására. Egyrészt azzal, hogy a tömeges migráció tagadását a kommunikációs kampányának középpontjába állította, holott közismert volt 2015 körül az, hogy azzal szembe megy nem csupán a hazai ellenzék álláspontjával, hanem akkor még szinte az egész Unió gyakorlatával. Míg az Unió egyes tagországai a migránsokat tárt karokkal fogadták, addig Orbán Viktor a déli határszakaszon megépítette a kerítést. Tehát egy többfrontos harcot kellett végigvinnie, ami azonban kezdetben tényleg nem sok sikerrel kecsegtetett. Már akkor sokan azt jósolták, hogy 2018-ban a Fidesz bukni fog, és a balliberális ellenzék fog hatalomra kerülni. Csakhogy időközben kiderült az is, hogy a migráció fokozódásával párhuzamosan jelentősen megnövekedett a terrorista cselekmények száma. S a Fidesz kommunikációjának elég volt ezeket naponta ezerszer megismételni ahhoz, hogy hosszú fáradtságos munkával, pénzt, paripát nem kímélve egy olyan attitűdöt alakítson ki a választókban, ami a migrációs nyomás ellen alakult ki. Ezt a lélektani megdolgozást nem csupán 2015 után, de még a választás napján is csúcsra járatták, amibe egyoldalúsága miatt benne volt részben a bukás lehetősége, de benne volt a hatalmas győzelem esélye is. S Orbán Viktor győzött, mert jól számította ki az emberi lélek félelmi reakcióját arra a helyzetre, ami egy migrációs nyomás és a terrorista cselekmények fokozódása eredményeként az emberek többségében kialakulhatott. Ilyen szempontból még az a kilengése is jól jött, ami 2015 nyarán a Keleti-pályaudvarnál történt: az emberek a saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy milyen emberek is a menekültek. S erre a képre elég volt rátenni még néhány lapáttal és sikerült kialakítani egy olyan belső ellenérzést a migránsok iránt, ami nyilvánvalóan alapvetően befolyásolhatta a mostani választás végeredményét.

 

S hogy milyen jövő vár Magyarországra? Nem nehéz ezt sem megjósolni, ahogy 2014-ben mondták: ”Folytatjuk!” Tehát folytatják tovább azt a migráció ellenes politikájukat, ami eddig is bevált, és sikert hozott számukra. Talán annyi változás állhat be, hogy kevesebbet foglalkoznak majd a migráció kérdésével és nagyobb hangsúlyt kap majd a magyarság megmaradásáért végzett munkájuk. De a lényeg, tehát a nemzeti elkötelezettségük kinyilvánítása továbbra is központi helyet foglalhat majd el. Ennek nyomán pedig a retorika szintjén tovább folytatódhat az Unió elleni harc, és ezen belül a liberális politikai erők elleni hatékonyabb fellépés. Ebbe nem csupán az Unió liberálisaival szembeni fokozottabb kiállás tartozhat, hanem a hazai civil jogvédő szervezetek elleni hadjárat további folytatása. Lássuk világosan azt, hogy a nemzeti elkötelezettség hangsúlyozása és a liberalizmus elleni harc ugyanannak a problémának a két különböző oldalát jelenti: Magyarország megtartása magyar országnak. Ennek érdekében Orbán Viktor most nagyon nagy lépést tett előre a kétharmados győzelmével. Végül is akárhogyan nézzük a dolgot, ez egyértelműen Orbán Viktor sikere. Soli Orbán gloria.

 

Debrecen, 2018. 04. 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr1313825160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

h.kovacs 2018.04.11. 07:08:56

gratulálok !
sikerült 17-szer leírni a migráns szót, ezzel a fidesz hazug propagandáját erősíteni, miközben az ország problémáját nem a migránsok jelentik, hanem a féktelen lopás
milyen nemzeti elkötelezettséget jelent a felzárkóztatási pénzek ellopása ??

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.11. 10:35:43

@h.kovacs:

Ez a lopásozás nem jött be, abba kéne hagyni. Amikor ballib tolvajok lopással kampányolnak, az minimum vicces.

s 2018.04.12. 11:36:37

"Jómagam a liberális demokráciák történetében nem ismerek olyan esetet, amikor ezt a teljesítményt bármelyik nemzetállamban bármelyik párt meg tudta volna csinálni."
Nem kell aggódni, EZ MOST SEM TÖRTÉNT MEG. Ez ugyanis nem liberális demokrácia. A nagy orbán maga mondta, és mi kénytelenek vagyunk hinni neki, hiszen ő az, aki még sohasem hazudott.

s 2018.04.12. 11:46:56

"olyant is cselekszik, ami egyáltalán nem egyeztethető össze a liberális demokráciák gyakorlatával"
Ne haragudj a személyes kérdésért, de az elmúlt pár évben merre voltál? Van, aki utazgat szerte a világban és nem igazán tudja, hogy mi minden történik itt-ott. Vannak persze hírfolyamok, amiket át lehet böngészni, de ez nyilván nem kötelező. A napfény, narancslé, fűszeres ételek, finom borok, remek kávé, a kiváló társaság, és a kellemes beszélgetések az élet komolyabb dolgairól nem alaptalanul terelik el a figyelmet az alantasabb ügyekről. Viszont ha az itthoni kérdésekről kívánsz nyilatkozni, akkor KÖTELEZŐ TELJES ALAPOSSÁGGAL KÖVETNED az itteni történéseket. Valamiért nehezen tudok megszabadulni a gondolattól, hogy ezt talán elmulasztottad.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 11:55:09

@olli:

Ez egy kereskedlemi ügylet, kivizsgálásához sok idő kell.

s 2018.04.12. 11:55:42

"az Európai Unió moderáló szerepe mindenképpen sokkal jelentősebb lesz minden eddiginél, a fékek és ellensúlyok tényleges rendszerét ők testesíthetik meg"
Teljes mértékben egészségtelen szerkezet. Ennél jobban semmi nem fog ellentétet szítani Magyarország és az EU. (egy olyan szövetségi rendszer, aminek maga Magyarország is a része) közt. A helyzet azt fogja megtestesíteni, hogy van egy állam, ami nem képes önállóan ellátni minden funkcióját, gyámságra szorul. Önállótlan. Gazdaságilag már régebb óta, politikailag pedig ilyen módon, nyíltan deklaráltan. A fékek és ellensúlyok rendszerének mindenképpen az országon belül kell maradnia, azt a munkát egy külső bizottságra terelni ostoba infantilizmus és felelőtlenség.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.12. 12:04:56

Alapvetően egyetértek a posztolóval, kiváltképpen méltányolom a visszafogott és tárgyilagos stílust. Egy részletkérdést illetően azonban más véleményen vagyunk. Szerintem a migrációellenes kampány nem elsősorban a választóknak szólt, és többségük nem is emiatt szavazott a Fideszre. Viszont már Orbán első sajtótájékoztatóján ez adta az alapot ahhoz, hogy a migrációellenes politika mögé teljes nemzeti felhatalmazást feltételezzen a következő logika mentén: ezt mondtuk a kampányban, megszavaztak minket, tehát ők is ezt mondják. Ebben ugyan van egy kis csúsztatás, de a nemzetközi tárgyalásokon ez erős felhatalmazásként használható. És nagy szükségük is van rá, mivel a hasonló célt szolgáló népszavazás érvénytelen lett, a nemzeti konzultáció pedig komolytalan. De egy 2/3-os parlamenti győzelem, erős érv.

s 2018.04.12. 12:07:39

A többihez már csak két rövidke megjegyzés. Attól, hogy valamit sokan mondanak, még nem válik igazzá. Ha így lenne, akkor létezne a harmadik birodalom, vagy a világméretű kommunizmus. Egyik sem létezik ma már, pedig egykor sokan tettek hitet ezek mellet. A másik, hogy a migráns kérdés nagyon fontos helyet foglalt el a fidesz kampányában, de az ország állapota (oktatás, egészségügy, gazdaság, jogbiztonság) állandó téma marad, akkor is, ha nincsenek róla plakátok. Az emberek ezzel naponta találkoznak, tehát lényegében folyamatos kampány megy ezekben az ügyekben. Ha akarja a kormány, ha nem.

s 2018.04.12. 12:08:48

@h.kovacs: Egy kérdés a sok közül.

s 2018.04.12. 12:11:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Mindenki a másik lopásával kénytelen kampányolni. Ez a dolog természetéből adódik. Annak idején a fidesz is ezt csinálta, nem emlékszel? Most a migránsokat nyomatja. Attól függ, hogy ellenzékben van -e, vagy pedig kormányon.

s 2018.04.12. 12:13:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nagy hiba! Na majd a poltpetike kiradírozza. Azért van ott az idők végtelenségéig.

s 2018.04.12. 12:15:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Rámehet még egy két ciklus. Ha 2/3, akkor több is.

s 2018.04.12. 12:49:46

@szekertabor: "a migrációellenes kampány nem elsősorban a választóknak szólt, és többségük nem is emiatt szavazott a Fideszre"
Ezt a fidesz is tudja?
Eléggé begőzölt elképzelés, ha meg nem haragszol érte. Szerinted akkor mégis MIÉRT szavaztak a fideszre? Mert ezen kívül túl sok indokot nehéz még csak elképzelni is.

Ballib Cenzúrázók Réme 28 2018.04.12. 12:54:23

Ne reménykedjetek ti bukott Soros bérencek, hogy nektek lesz majd hely Orbán Viktor hazájában. Már májusban megkapjátok a törvényt amivel foghatjátok magatokat és menekülhettek ki az EU-ba menedékjogot kérni. Jobb lesz a magyar népnek ha ti eltüntök az országból és nem áskálódtok többé Orbán Viktor boldog Magyarországa ellen.

Jövőre meg a kétharmaddal meg még meg se kell kérdezni a kisembert, hogy ki akar lépni-e az Eu-ból, mert a kétharmad arra ad felhatalmazás, hogy Orbán Viktor ezt tegye meg. Bájbáj Eu meg Brüsszel, meg Junker, ezt is elbuktátok!

Magyarország legnagyobb aranykorszaka fog jönni Orbán Viktor következő 20 évnyi uralkodásában. Az egész világ minket, magyarokat fog csodálni. Fel kell készülni, hogy a nyugatiak milliói próbálnak majd Hegyeshalomnál áttörni a határon hogy Orbán Viktor országában élhessenek. Tehát oda is kell majd egy jó hosszú szögesdrót kerítés, hogy onnan is megvédjen minket Orbán Viktor.

s 2018.04.12. 13:03:16

@Ballib Cenzúrázók Réme 28: :-) Szerintem jó lett. (Ha paródia volt.)

s 2018.04.12. 13:07:42

@Ballib Cenzúrázók Réme 28: De ha esetleg mégsem volt paródia, akkor

"Jövőre meg a kétharmaddal meg még meg se kell kérdezni a kisembert, hogy ki akar lépni-e az Eu-ból, mert a kétharmad arra ad felhatalmazás, hogy Orbán Viktor ezt tegye meg. Bájbáj Eu meg Brüsszel, meg Junker, ezt is elbuktátok!"

Ezt azért beszéld meg orbánoddal, mert a családi kassza többnyire az eu. pénzekkel tud gyarapodni. Ekkora lehetőséget pedig nyilván nem fog kihagyni, csak azért, mert te esetleg nagyobb adagot fogyasztottál a látnok zsályából, mint az a klinikumban javasolt értékhatár alatt van fokozódó elmebaj esetén.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.12. 13:12:09

@s: "Szerinted akkor mégis MIÉRT szavaztak a fideszre? Mert ezen kívül túl sok indokot nehéz még csak elképzelni is."

Egyszerű. Az elmúlt 8 évben a választók jó részét a kormány megvásárolta. Munkalehetőséggel, CSOK-kal, családi adókedvezménnyel, Erzsébet-programmal, alacsony inflációval, a devizahitelek kiváltásával, rezsicsökkentéssel, stb. Úgy, hogy nem nőtt az államadósság, nem nőtt a munkanélküliség, nőtt a GDP is. Közben senkinek nem kellett kilőni a szemét, véresre verni, azért, mert tüntetett, még a Fidesz székház ablakát bedobáló tüntetőket is pusztán annyi atrocitás érte, hogy Selmeczi Gabriella sütivel kínálta őket.

Biztosan elfelejtették, hogy az MSZP-SZDSZ kormány idején mennyi jóban volt részük.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 13:22:25

@s:

Nekem meg egyik oldal lopása se fontos bizonyos mértékig. Ez a lopás NEM tartozik Mo. fő probléméi közé.

s 2018.04.12. 13:29:29

@szekertabor: "Az elmúlt 8 évben a választók jó részét a kormány megvásárolta."
Az alsó jövedelmi részen kereső tömegeket bizonyára nem tudta megvásárolni. Mert a pénz tőlük áramlik mifelénk, akik jobban el vannak eresztve anyagilag. Vagy ha mégis, akkor azok nagyon buták, mert pár tízezer forintért eladták a nagyobb kereset lehetőségét. Mondjuk ezen nem is vagyok igazán meglepődve, a fidesz szavazótábora a képzetlenebb, tudatlanabb népréteg. Ne kérj bizonyítékot, az internet tele van a vonatkozó kutatásokkal, nem fogom helyetted megkeresni.

s 2018.04.12. 13:34:36

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "bizonyos mértékig"
Korrekt. A mennyiségi szemlélet mindig is fontos. A helyzet azonban az, hogy ez már afölött a "bizonyos mérték" fölött van.

"Ez a lopás NEM tartozik Mo. fő probléméi közé."
Majd rádöbben mindenki. Ez politikai kockázat és már a jövőben elcsalható pénz mennyiségét is veszélyezteti. Tehát a mohóságával orbán saját gazdagodását korlátozhatja. Így viselkedik egy igazi iskolázatlan falusi.

zokogjatok 2018.04.12. 13:51:56

@s: "Szerinted akkor mégis MIÉRT szavaztak a fideszre? "

Pl. ezért:

Havi 400 ezer - ennyit kereshet egy BKV buszsofőr

www.napi.hu/magyar_gazdasag/havi_400_ezer_ennyit_kereshet_egy_bkv_buszsofor.654177.html

És most lehet nyafogni hogy jó ez bruttó meg az EU meg a világgazdaság meg a többi kisfaszom, de az a helyzet hogy az átlagember tényleg jobban él. Oszt a migráncsokat lehet nem gyűlöli, de szeretni se szereti, miért tenné.

zokogjatok 2018.04.12. 13:53:04

@s: "a fidesz szavazótábora a képzetlenebb, tudatlanabb népréteg."

A Fidesz MINDEN néprétegben nagyon masszívan képviselteti magát, azon kattogtok hogy de a szegényebbeknél még inkább. Oké, de a gazdagoknál is 30-40%-on van ám :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 13:54:19

@s:

Mérhetetlen nagyságú korrupció egyes afrikai országokban van, Európában csak Ukrajnában. Mo-on sose volt ilyesmi, most sincs.

S ha már lopásról beszélünmk, a spontán privarizáció, majd a hiavatlos privatizáció 100-szor több pénz eltűnélsét hozta, mint minden fideszes és ballib korrupció együttvéve.

zokogjatok 2018.04.12. 13:55:53

@s: "Az alsó jövedelmi részen kereső tömegeket bizonyára nem tudta megvásárolni. Mert a pénz tőlük áramlik mifelénk, akik jobban el vannak eresztve anyagilag."

Ez meg a farok csóválja a kutyát esete.

Ha én minden nap adok neked egy ezrest, de egy nap már csak ötszázat adok naponta, akkor kijelenthetjük hogy a pénz tőled hozzám áramlik?

Baromság. A gazdagok ma relatíve kevesebbet adóznak mint 8 éve, de MÉG ÍGY IS TÖBBET, mint a szegények, szóval ezt a kizsákmányolós dumát szerintem hanyagold.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.12. 14:02:00

@s:

Hazudsz.. A Fidesz minden szegmensben magasan vezet. A diplomásoknál, az érettségivel rendelkezők között, szakmunkásoknál egyaránt.
Az igaz, hogy a diplomások körében pár tized százalékkal kevesebb a támogatottságuk, mint a szakmunkásoknál pl, de ettől még ott is a Fidesz vezet magasan.
A legelutasítottabbak pedig a ballib elkúrók ma is, minden szegmensben.

paráznabillegető 2018.04.12. 14:03:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "...Mérhetetlen nagyságú korrupció egyes afrikai országokban van, Európában csak Ukrajnában. Mo-on sose volt ilyesmi, most sincs..."

aztakurva... :o
birca bazmeg... és hogy is van az a te viszonyod bulgáriával?
ezt a részt mostantól mindig idézni fogom tőled.

aquaticus 2018.04.12. 14:06:21

Ha a ballib oldal komolyan gondolja az újbóli megerősödést, akkor nagyjából " Tarski" alapvetéséből kellene kiindulniuk és nem folyamatosan hülyézni a választókat. Még én is jobban örülnék egy viszonylag kulturált ellenzéki MSZP-nek, mint ennek a sok mostani baromnak.

s 2018.04.12. 14:10:47

@zokogjatok:
"Pl. ezért:

Havi 400 ezer - ennyit kereshet egy BKV buszsofőr"

Értem. Csak éppenséggel ezt nem orbán intézte, hanem a munkaerőhiány. Az, hogy ez pont orbánék alatt lépett fel, inkább véletlen egybeesés, mint bármi egyéb. Azzal van összefüggésben, hogy a munkaerő szabadon áramolhat az EU.-n belül. Ha kilépnénk, akkor nem csak orbán sikkaszthatna kevesebbet, de a bérek is megrekednének a bányászbéka büdösebbik fele alatt. Persze az ostoba tömeg ezt simán összekötheti orbán uralkodásával, de ez a valós tényeken mit sem fog változtatni.

s 2018.04.12. 14:14:08

@zokogjatok: Budapesten leszarják orbán pofáját. Ebből is látszik, hogy mi a szituáció. Aki ebben a városban (elég drága hely) meg tud élni, az nem szarral gurigázik. Itt a magasan képzett, jól kereső réteg lakik. Nézz a térképre!

s 2018.04.12. 14:17:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Mo-on sose volt ilyesmi, most sincs." VR sisakot vedd már le! Jobb lesz, hidd el.

"S ha már lopásról beszélünmk, a spontán privarizáció, majd a hiavatlos privatizáció 100-szor több pénz eltűnélsét hozta, mint minden fideszes és ballib korrupció együttvéve."
Ebben mindkét érintett fél egyetértett annak idején. De jöhetsz Moháccsal is. Az is nagy szopás volt, csak hát az a hajó már elment.

s 2018.04.12. 14:30:33

@zokogjatok: Beszéld meg az alsó jövedelmi szegmensben keresőkkel. De mielőtt belevágsz egy ilyen diskurzusba, megpróbállak kicsit felkészíteni, ha megengeded. A szegényebbek azért adóznak többet, mert a jövedelmük csaknem teljes részét vásárlásra fordítják, ami után áfát fizetnek. A jobban keresők csak a jövedelmük egy részét vásárolják el, tehát az áfa csak ezt a részt terheli. A többi befektetésekben van, ami hozamot termel. Ezt nem árt figyelembe venned.

s 2018.04.12. 14:32:48

@Rettegek mert ballib vagyok: Nem kívánok ebben a stílusban társalogni. Pedig tudok, nézz utána mit művelek más blogokon, de itt ezt nem fogom csinálni. Szakadj le rólam.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.12. 14:33:29

@s:

És a "fizessenek a gazdagok" ballib duma propagálásával, hogy van pofád komcsizni a Fideszt ?

s 2018.04.12. 14:37:03

@aquaticus: "nem folyamatosan hülyézni a választókat" ???????????????????????
Akkor mit tegyünk? Ne mondjuk ki a nyilvánvaló tényt? Valakik a saját anyagi érdekeik ellenében - az ország érdekéről már nem is beszélve - szavaznak valami bullshit kampány hatására minden felelősség alól felmentve magukat. Mint devizahiteles. Mit mondjunk, ha nem azt, hogy ez ostobaság, még ha többen is vannak?

s 2018.04.12. 14:38:11

@Rettegek mert ballib vagyok: SZAKADJ LE RÓLAM! MOST SZÓLTAM UTOLJÁRA!

aquaticus 2018.04.12. 14:49:02

@s: Rettenetesen el tudod rontani a győztesek örömét... A te kategóriádból álló ellenzék legyőzése nem igazi feladat..., mondhatnám, hogy méltatlan... Sajnos csak ez maradt...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 15:07:22

@s:

Én azt momndom, a valós problémákra koncentráljunk, ne a tizedrangúakra, amilyen pl. a korrupcioó kérdése.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 15:17:26

@paráznabillegető:

Általában nagyobb, de a hétköznapokban viszont kisebb.

Azaz ha az ember nem vállalkozó, nem találkozik korrupcióval ma már. Az apró korrupció - lásd, rendőr megállít gyorshajtásért, s neki fizeted a "büntetést" - le lett győzve. A nagy borravalózás pedig a Balkánon sokkal kevésbé szokás, mint Közép-Európában. Ha adsz a taxisnak mondjuk plusz 10-15 %-ot, meg fog lepődni. Az éttermekben se szokás olyan szinten, mint Mo-on. Az orvosi hálapénz meg sokkal korlátozottabb és kisebb. Ami még maradt: egyes egyetemeken lehet vizsgajegyeket vásárolni.

Ha viszont vállakozó vagy, s bármilyen állami/önkormányzati üzletben benne vagy, képtelenség egy lépést is tenni bizonyos százalékok leadása nélkül. Minden 7-8 szintű alvállakozókon megy keresztül, mindenki fizet, s legfelül mindig ott van valamilyen éppen hatalmas ember.

zokogjatok 2018.04.12. 15:44:59

@s: "Értem. Csak éppenséggel ezt nem orbán intézte, hanem a munkaerőhiány"

Kérdezted miért. Elmondtam miért. Annyira nem bonyi, nem?

zokogjatok 2018.04.12. 15:46:43

@s: "Nem kívánok ebben a stílusban társalogni."

banditapolitika.blog.hu/2018/04/11/csak_egyszer_tuntessunk_ne_negy_evig#comment-form

Itt ezt te írtad, S:

s 2018.04.12. 15:39:28
@VáradiJános: Meg kellene most már baszni a buzi kurva rohadt anyád gennyes picsáját. Bár jobb lett volna, ha összehegesztik, még mielőtt kibújsz rajta. Ha viszont sajnálatos módon így alakult, akkor is agyonbaszhattak volna egy húsbárddal, de senki nem vállalta el a melót. Arra gondoltak, egy rendes emberért is pont annyit kapnának, mint érted. Másszál vissza kerti pottyantósba, ahova a kurva rohadt ribanc anyád bebaszott, miután meglátta azt az értelmetlen fosivó fejedet.

Oszt most meg nyafizol hogy jaj micsoda hangnemet engednek meg veled szemben? :DD

s 2018.04.12. 15:49:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A korrupció nem tizedrangú. Most már. A jelenlegi kormány semmiféle valós problémával nem foglalkozik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.12. 15:49:37

"Lássuk világosan azt, hogy a nemzeti elkötelezettség hangsúlyozása és a liberalizmus elleni harc ugyanannak a problémának a két különböző oldalát jelenti: Magyarország megtartása magyar országnak."

Ez a beszéd, tömören erről van szó! Mert bármit hazudoznak össze a liberálisok, a jelen politikai helyzetben a liberalizmus egyenlő Európa nemzeteinek önfeladásával.

s 2018.04.12. 15:50:56

@zokogjatok: Nem bonyi. Csak sajnos ennek ellenére sem érted. NINCS ÖSSZEFÜGGÉSBEN ORBÁNNAL.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.12. 15:51:14

@s:

"A jelenlegi kormány semmiféle valós problémával nem foglalkozik."

Mármint semmi olyannal, amely SZERINTED valós lenne. Csak hát ugye tudod, hogy a tiéd is csak egy vélemény a sok között.

s 2018.04.12. 15:53:44

@zokogjatok: Írtam, hogy a máshol fellelhető munkásságom sötétebb részletei ellentmondani látszanak jelen kérésemnek. A blog gazdáját kívántam megtisztelni azzal, hogy ide nem öntöm ki háborgó lelkem minden egyes tajtékos hullámát.

s 2018.04.12. 15:56:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudom. Ráadásul a kisebbség véleménye. Bár ez előbb-utóbb mindenki érint majd. Oktatás, egészségügy, versenyképesség, jogbiztonság . . . a teljesség igénye nélkül.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 16:06:32

@s:

De, éppen ők fogllakoznak ezzel: igyekszik növelni az állam szerepét, jnővelni a belföldi tőkét.

zokogjatok 2018.04.12. 16:25:19

@s: az ezzel a "nincs összefüggésben orbánnal" szólammal a gond, hogy pl. a kivándorlás sincs összefüggésben orbánnal, hiszen minden posztszoci országban létező jelenség, oszt még sose láttam hogy ezt pont ugyanekkora elánnal bizonygattad volna valahol.

s 2018.04.12. 17:09:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Az állam szerepének növelése a gazdaságban piactorzító hatású. Ez a versenyképesség ellen hat. Lehetne jól nyúlni a meglévő problémákhoz, de a fidesz kormány nem ezt teszi. Nem érdeke. A saját hatalmának a minden határon túli növelése az érdeke, mert így tudja a család és szűk baráti kör számára a legtöbb pénzt ellopni. Nem államférfi, hanem egy piti bűnöző rendkívüli hatalommal.

s 2018.04.12. 17:10:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Provokáltak. Ez nem mentség, csak magyarázat.

s 2018.04.12. 17:17:09

@zokogjatok: A kivándorlás mértéke nem mindegy. Van máshol is, de azt látni kell, hogy ahol lehet boldogulni otthon is, onnan nem mennek annyian. Mennek mindenhonnan, mert nyugaton is munkaerőhiány van és vonzóak az ottani bérek. Ha egy ország gyorsan leküzdi a lemaradást, akkor onnan nem mennek el, mert miért is tennék. Tehát egy jobb vezetés itthon tudná tartani a képzett szakembereit.

zokogjatok 2018.04.12. 17:20:53

@s: "A kivándorlás mértéke nem mindegy. "

Nem mindegy bizony, pl. Magyarországon kifejezetten alacsony más posztszoci országokhoz képest.

Bambano 2018.04.12. 17:35:23

olvashatatlan poszt.
a migráció tömeges tagadását az ellenzék tolta, az ugyanis azt jelenti, hogy nem fogadják el a jelenség létezését. viktor migráció ellenes, nem pedig azt tagadó. a migrációellenesség kizárja a migráció tagadást, mert a tagadás azt vallja, hogy nincs migráció, ha pedig nincs, nem lehet ellene harcolni.

a többi tévedést már ne is firtassuk. lehet direkt szőrszálhasogatóan értelmezve a törvényt azt mondani, hogy legitim meg hasonló választások, de aki értelem szerint veszi a törvényt, és látta, hogy a magyar királyi bíróság megbüntette a magyar királyi tévét a választási törvény megszegéséért, az tudja, hogy itt szó nincs semmiféle legitim meg hasonló jelzőkről a választásokkal kapcsolatban.

a magam részéről ettől még elfogadom a tényt: az ország lakosságának legalább fele annyira idióta, hogy erre a pártra szavazott.

engem két dolog érdekelne: Merkel mit szól a féléves koalícióalakítási küzdése után ehhez.
illetve az, hogyha azt látja a fidesz felső és középső rétege, hogy akkor is kétharmadot szavaz rájuk a birka ország, ha ellopnak mindent, akkor ez mit sugall nekik, mire kaptak felhatalmazást most?

szerintem most egy jódarabig se orbánt, se kósát, se a többi prominenst nem fogjuk látni (túl gyakran). fáj az oldaluk a röhögéstől, hogy ez a birka nép erre a garnitúrára 2/3-ot adott.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 17:46:40

@s:

A kapitalizmus nem működik, így mindenképpen bivalyerős állam kell., Az egész világon.

s 2018.04.12. 17:48:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Kérlek ezt ne! Onnan kapjuk a pénzt. Ennyire nem működik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.12. 18:47:34

@Bambano:

"a magyar királyi bíróság megbüntette a magyar királyi tévét a választási törvény megszegéséért, az tudja, hogy itt szó nincs semmiféle legitim meg hasonló jelzőkről a választásokkal kapcsolatban."

Amit írsz, az épp azt bizonyítja, hogy van. Ugyanis az állítólag a Fidesz által kézivezérelt bíróság büntette meg a "királyi" televíziót, ami két dolgot is jelent:

1) Hazugság, hogy a bíróság nem független,
2) A kormánypárt törvénysértését sem tolerálta.

Vicces azt olvasni, ahogy épp a saját érveiddel szúrod tökön magadat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.12. 18:58:44

@s:

Mint már írták, Magyarországról népességarányosan kevesebben mennek el, mint más volt szoci országból.

"Tehát egy jobb vezetés itthon tudná tartani a képzett szakembereit."

Vagyis azt várod el a Fidesz-kormánytól, hogy nagy hirtelenjében német vagy osztrák béreket teremtsen itthon. Bár ugye mág akkor is sokan elmennének, hiszen Németországból is vándorol ki a képzett munkaerő.

Komolyan nem veszed észre, mennyire demagóg vagy?

Bambano 2018.04.12. 22:11:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: úgy érted, hogy attól, hogy a legnyilvánvalóbb problémát felhoztam példának, és az szerinted nem igaz, már rögtön legitim lesz a választás? el vagy tévedve.

a választó nem ismerhette meg rendesen az alternatívákat. ez volt az egyik választási csalás. ezen nem segít a büntetés, mert azt kicsengették zsebből, de ettől a választó nem lett jobban informált. ha négy év alatt minden jelentősebb párt, vagy legalább a két oldal egyforma időt kapott volna a királyi tv-n, akkor nem lenne igazam.

hogy is mondta a költő: góg, magóg, demagóg fia vagy te... (lánya...)

s 2018.04.13. 14:18:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hülye vagy. Ezt ne vedd sértésnek, nem annak szánom. Ez tény.

s 2018.04.13. 14:35:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vagyis azt várod el a Fidesz-kormánytól, hogy nagy hirtelenjében német vagy osztrák béreket teremtsen itthon."

A fidesz kormány nem teremet semmit. Ez nem úgy megy, hogy orbán körbetekeri a pepitára festett és csillagokkal ékesített faszát a probléma körül, mint egy mágus, miközben azt mondja, hogy csiribí-csiribá és lesz minden. Munkahely, bér, kutyafasza, stb. Ezt csak közvetett eszközökkel, hosszú idő alatt, következetes munkával lehet elérni. Az oktatást fejlesztve jobb képességű és alkalmazható munkaerőt lehet rendelkezésre bocsátani. Az egészségügyet rendbe téve el lehet érni, hogy az embere képesek legyenek dolgozni, a fizikai állapotuk ebben ne korlátozza. A jogbiztonság szavatolásával és a piaci feltételek lehetőségek szerinti kiszámíthatóságával ösztönözni lehet a hazai és a külföldi beruházásokat, és mindezzel együtt végül megpróbálni magasabb hozzáadott értékű munkafolyamatok meghonosodását kialakítani. Gürcös mi? Pedig nincsen más út.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.13. 17:17:39

@s:

"Ezt csak közvetett eszközökkel, hosszú idő alatt, következetes munkával lehet elérni. "

Jé, te is észrevetted?

Mellesleg a gazdáidnak 2002 és 2010 között 8 évük volt ugyanerre, de csak az államadósság kb. 53%-ról kb. 83%-ra növelésére futotta, meg a majdnem államcsődre.