Orbán új kormánya

2018. május 05. - Tarski

Lassan megalakul Orbán Viktor negyedik kormánya, amelyik egyúttal sorrendben már a harmadik kormány lesz 2010 óta. Egy liberális demokrácia életében jelentős esemény ez, hiszen egy jól működő kormány alapvető feltétele annak, hogy az egyéni szabadságjogok a gyakorlatban is teljesülhessenek, érvényre jussanak. Egy kormánynál csak a parlament jó működése a fontosabb, hiszen maga a parlament az, amelyik a törvények megalkotásával egyúttal kijelöli azt a keretet, amelyek között érvényesülhetnek az emberi szabadságjogok. Már John Locke is megkülönböztetett törvényhozó és végrehajtó hatalmat. A törvényhozó hatalom szerinte “.....az a hatalom, amelynek joga van megszabni hogyan használják fel az állam erejét a tagjainak a megvédésére.” Emellett: “....kell, hogy legyen egy állandóan működő hatalom, amely gondoskodik a megalkotott és továbbra is érvényben lévő törvények végrehajtásáról....” E két hatalom tehát egymást kölcsönösen feltételezi és szoros egységben kell működnie. Más szavakkal: mindkét hatalomnak célszerűen és hatékonyan kell teljesítenie ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználhassák azokat a lehetőségeket, amelyek az állam számára rendelkezésre állnak.

 

Ez utóbbi tételt azonban manapság igencsak nehéz végrehajtani, hiszen oly sok tényező befolyásolhatja azt, hogy milyen legyen egy konkrét végrehajtó hatalom összetétele. S mivel mindig a kijelölt kormányfőnek van joga arra, hogy kiválassza a minisztertársait, ezért a szubjektivizmusnak tényleg tág határai lehetnek. Itt most már nem csupán a tehetség, a rátermettség, az iskolázottság és egyéb emberi tényezők játszanak szerepet a kiválasztásnál, hanem a pártérdekek , sőt, az illető kormányfő hatalmi ambíciói is. Ez utóbbit vélem én kirajzolódni a mostani kormányalakítási folyamatból Orbán Viktor esetében. Az első ilyen momentum az, hogy míg 2014-ben szinte változatlanul meghagyta a régi kormánytagokat, addig most jelentős átalakítást eszközölt. Sok régi miniszternek kellett mennie, hogy egy-egy újabb váltsa fel őket. Számomra ez azt jelezheti, hogy Orbán Viktor világossá akarja tenni ismételten azt, hogy mindenki az ő akaratának van alárendelve, még a nagy hatalmú miniszterek is. Egy sikeres választás, még ha korábban az illető miniszter ehhez kitűnően hozzájárult, mindezt megváltoztathatja, és egy hajánál fogva előrángatott okra hivatkozva meneszteni fogja őt is. Itt most nem lehet arra sem gondolni, hogy ezzel a mostani minisztercserékkel a szakmaiságot akarja fokozni, mert ez nem áll mindenkire. Bár mondjuk a fölművelésügy terén a régi jogász minisztert egy agrárszakember Nagy István követi, addig az emberi erőforrások minisztériumánál a korábbi papot egy java korban lévő onkológus professzor, Kásler Miklós váltja fel. Az utóbbiról ugyan feltételezhető az, hogy kiválóan ért a szakmájához, az onkológiához, de nincs kormányzati tapasztalata, így egy egészen új terület és új feladatokkal vár majd reá. Jobban el tudtam volna képzelni itt Novák Katalint, aki korábban a családügyért felelt államtitkári rangban és aki jobban jelezhette volna Orbán elkötelezettségét a demográfiai adatok javítása terén. Tehát itt nem lehet konzekvens koncepciót feltételezni.

 

Megítélésem szerint Orbán Viktor a saját hatalmát is bebetonozhatja azzal, hogy célszerűen választja ki az új minisztereit. Ismeretes, hogy Lázár János és Rogán Antal között hol nyíltan, hol pedig a fű alatt kemény hatalmi versengés történt a kormányfő mögötti második hatalmi pozíció megszerzése érdekében. Azt gondolhatta az ember, hogy mindez azért történhetett, mert ők akarnak Orbán Viktor helyébe lépni, tehát végeredményben a Fidesz vezető posztjáért történt versengés. A mai helyzet alapján úgy néz ki a dolog, hogy ezt a párharcot Rogán Antal nyerte meg, mert ő marad a helyén, tehát a kormányfő kabinetirodáját fogja vezetni, míg Lázár János a hódmezővásárhelyi választókerületének lesz az országgyűlési képviselője. Itt sem lehet konzekvens koncepciót feltételezni, mert szerintem Lázár János jól látta el a miniszteri teendőit, továbbá kellő szakmai felkészültséggel és emberi jellemzőkkel rendelkezett ahhoz, hogy sikerrel vigye tovább a miniszterelnökség irányítását. De Orbán Viktor most is megmutatta azt, hogy nem akar nyugdíjba menni, még mindig ő az úr a háznál, és kénye kedve szerint alakíthatja a kormány struktúráját.

 

Ezzel párhuzamosan pozitív fejleménynek tartom azt, hogy Lázár János helyére Gulyás Gergely, a Fidesz korábbi frakcióvezetője kerül. Az ő kinevezése egyúttal a fiatalítás képét villantja fel előttem, ami mindenképpen jónak tekinthető. Gulyás Gergely nem csupán kiváló jogi szakember, de eddig mindig kívül esett a nagy korrupciós botrányok köréből, ami manapság különösen a Fidesznél nem lebecsülendő dolog. Lázár János esetében ugyanis több korrupció gyanús körülmény adódott, amit azonban a korábbi miniszternek sikerült eddig megmagyaráznia. Ilyen ügye volt a földvásárlás, a feleségének nyújtott indokolatlanul nagy állami támogatás, és még több hasonló ügy. Az emberek szemében kialakulhatott tehát egy olyan kép, miszerint bár Lázár János valóban kiváló szakember, mégis hajlamos arra, hogy a funkciójából adódó lehetőségeket a saját javára gyümölcsöztesse. Ezt ugyan az országgyűlési képviselői munkája során is meg tudja majd tenni, de legalább nem lesz a kormányzat kirakatában, ezért talán nem fognak majd annyi figyelmet fordítani reá.

                      kasler.jpg

 

Az biztos, hogy az új miniszterek eddigi pályafutásuk során is elég sokat tettek azért, hogy róluk negatív kép alakulhasson ki, ami jó lehetőséget ad arra nézve, hogy az ellenzék jót csámcsogjon egyes kijelentéseiken. Elég csak a korábban is szóba hozott Kásler Miklósra utalnom, aki Balog Zoltánt váltja majd az Emmi élén. Az egyik kijelentése szerint. ha nem lenne abortusztörvény, akkor ma húszmillió magyar élne hazánkban. Ez a megállapítás nyilvánvalóan azt kívánalmat sugalmazza, hogy milyen jó lenne hazánknak az, ha nem lenne abortusztörvény, mert már akkor húszmillióan lennénk. Ha viszont nem létezne abortusztörvény, akkor minden nőnek, aki áldott állapotba kerül, meg kellene szülnie a gyermekét, akár tetszik neki, akár nem. Vagy pedig marad számára a kontárok meglehetősen kockázatos segítsége a művi terhesség megszakítás érdekében. Vagyis mintha azt mondaná, hogy milyen jó lenne, ha a hazai jogrend nem biztosítaná a nőknek azt az egyéni szabadságjogát, hogy maguk választhassák meg mikor szüljenek és hány gyermeknek adjanak életet. Feltehetően nem ezt akarta mondani a professzor, de egy ilyen kijelentés után vajon az ellenzék nem azt fogja kiáltani, hogy legalábbis ezen a téren diktatúra van. S ha már a szülés terén a kormány diktátumot akar megvalósítani, akkor, gondolhatja az ellenzék, miért ne akarná ezt a kormányzás másik területén is megvalósítani. Ez ugyan csúsztatás a javából, de ahogyan ismerjük a hazai politikai életet, ilyen következtetésre juthatna sok ellenzéki politikus.

 

Kásler Miklós egy másik már most sokat idézett kijelentése szerint a halálos betegségek jó 70-80%-át el lehetne kerülni a tízparancsolat betartásával. Ez is egy olyan kijelentése a szakembernek, amit a félreértelmezési lehetősége miatt az ellenzék már most alaposan kielemez. Van is rá oka, hiszen egyrészt nem tudjuk, hogy melyik parancsolatokra gondolt, hiszen például a szülők tiszteletének nem sok köze van a betegségek halálos kimeneteléhez. Ez a tétel továbbá azt sugalmazza, hogy a betegségeket lehet ráolvasással is gyógyítani. Hiszen mi az, ha nem ráolvasás, amikor folyton a tízparancsolatot mormolják, miközben valakit mondjuk a rákból kellene kigyógyítani. Más szavakkal a tudományos módszerek mellett, vagy azokkal ellentétben pusztán a hit erejével lehet gyógyítani, ami nyilvánvalóan szembe megy a mai tudományos orvosi módszerekkel. Mindez a két példa mutatja azt, hogy egy miniszter kellően nem megalapozott kiválasztásával már a kezdet kezdetén egy stigmával indulhat az új kormány új minisztere, ami rávetülhet az egész kormányra is. Ezen túlmenően a későbbiek során magának az új miniszternek kell mosakodnia a korábbi kijelentései miatt, és megmagyarázni azt, hogy végül is hogyan értette a korábbi kijelentéseit.

 

Az előbbinél sokkal több problémát hordozhat magában Bártfai-Mager Andrea miniszteri kinevezése, aki Seszták Miklós posztját veszi át. Annak nyilván örülhetünk, hogy egy nővel több személy lesz a kormányzatban, de az új miniszter múltja nem engedhet erre következtetni. Nevezett személy 165 négyzetméteres rózsadombi lakásán (már ez is egy stigma lehet!) ugyanis olyan bűnszervezet működött, amelyik milliárdokkal károsította meg a költségvetést. Bár az nem bizonyított, hogy ebben az új miniszter is tevékenyen részt vállalt, mégis az ellenzék máris a lemondatását követeli. Annyi tény, hogy az új miniszter további működését mindig elkíséri az a vádaskodás, hogy egy maffiának volt a tagja, akár igaz ez, akár nem, akár bebizonyították ezt, akár nem. Ilyen a mi kis politikai morálunk.

 

Tehát látható az, hogy az új kormányzati struktúra hordozhat sok pozitív fejleményt, de sok eleve benne lévő problémát is, ami mindenképpen árnyékot vethet a kormány további munkájára.

 

Debrecen, 2018. 05. 05.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr9313891152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2018.05.06. 13:34:42

Kásler Miklósról:
Mivel egy ketesztény emberről van szó, és az abortusz gyilkosságnak számít, simán gondolhatta azt, hogy a magzat élethez való joga előbbre való, mint a nő szabadsága, hogy megszülje. Azt a társadalmunk nem nagyon tűri, hogy valakit megöljünk azért, mert rossz időben van rossz helyen, márpedig az abortusznál ez történik, és ezt minden orvos tudja (függetlenül attól, hogy elfogadhatónak tartja vagy nem).
Attól, hogy megszüli, még ugye nem kell felnevelni, márpedig elég nyilvánvaló, hogy a magzat a nőnél kevésbé tehet a fogantatásról. 9 hónap után pedig a nő mehet a dolgára. Ennyit ki lehet egy másik ember életéért bírni. Szóval Kásler Miklós is gondolhatta ezt.

A tízparancsolatot a keresztény tanítás kiterjesztetten értelmezi. A dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás az ötös (Ne ölj!) parancs elleni véteknek számít. Ugyanúgy, ha valaki imádságos lélekkel él, akkor a mostani orvostudomány szerint is kevesebb a pszichés problémája, és ezért a szövődményekkel is kevésbé lehet számolni. Azt nem tudom, hogy ettől a halálos betegségek jó 70-80%-át el lehetne-e kerülni, de valamennyit (mondjuk a dohányzás vagy a drogok kiiktatásával) biztosan.
(A nemi betegségeket mindenkinek a fantáziájára bízom.)

Spekuláció:
Bennem az is felmerült, hogy Orbán vissza akar vonulni mondjuk 2022 után. Addigra 16 évnyi miniszerelnökség lesz mögötte, másokat ez lemerít, és szerintem őt is.
Lázárnak azzal, hogy hátul lesz, a karaktere is pihenni fog, így esélyesebb utód lesz, különösen, ha közben mondjuk megtanul angolul, vagy jobban kiismeri az országot.
Emellett, ha Orbán mondjuk 2022-ben vonul vissza, akkor addig kormányozni akar, nem pedig béna kacsaként elvegetálni.

Balogh Zoltánnál az jutott eszembe, hogy az értelmiségi hátország gondozása nem lényegtelen feladat. A kormányzásban a politikai erők ki szoktak intellektuálisan merülni. A háttérben könnyebb lehet kiépíteni egy kövekező üzenetsort, átgondolni a világképet, stb.

Persze nem látok én sem a fejekbe, lehet, hogy ezeket túlkombinálom.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.05.06. 13:45:31

Nagyon fasza kis kormány, tetszik.

Eddig a kedvenc kormányom.