Egércincogás

2018. május 23. - Tarski

A magyar politika ismét megmutatta az igazi arculatát: nincs itt szó semmiféle nemzetmegváltó tervekről, cselekedetekről, csupán a pénz a lényeg. Az egészben pedig az a legcifrább, hogy ezt a mutatványt egy olyan párt adta elő, amelyik alig, vagy inkább egyáltalán nem látszódik a politika térképén. De még ez sem a teljes igazság: olyan személyek követték el, akik a lehető legkevesebb vizet zavarják a magyar politika zavaros, büdös és az erkölcstelenséggel telített vizében. A Magyar Liberális Pártról és személy szerint Bősz Anettről és pártvezetőjéről Fodor Gáborról van szó.

 

Maga a történet is abszurdnak mutatkozik, hiszen olyan történések után jött létre ez az inkriminált eset, ami nem szokásos egy normális és a saját pártja iránt felelős politikai szereplő esetén. Az MSZP abban a tévhitben ringatta magát, hogy egy az ellenzéken belüli minél szélesebb összefogás alkalmas lehet arra, hogy a Fideszt leváltsák. Maga a pártelnök folyton azt hangsúlyozta, hogy kormányváltó hangulat van, és a balliberális ellenzéknek jó esélyei vannak erre. Ezért hirdették meg az egy pártlista és az egy az egy elleni egyéni képviselőjelölt állításának elvét. Csakhogy ehhez az önfeláldozó és önsorsrontó tervhez alapból nem csatlakozott a Jobbik, az LMP és a Momentum, amely pártok eszmei okokra hivatkoztak. A választási eredmény tudatában ma már azt állíthatjuk, hogy tökéletesen igazuk volt, mert legalább megőrizhették a hitelességüket és főként a választóikat, még ha nem is szólhattak bele a választás kimenetelébe. A DK kezdetben elfogadta ezt szövetséget, de a sok huzavona után, amit Botka László ellenállása Gyurcsány Ferencnek ebbe a szövetségbe való bevétele tekintetében, és későbbi visszavonulása a miniszterelnök-jelöltségtől alapozott meg, később önálló pártlistát állított. Így az MSZP mellett csupán két egyszázalékos párt maradt: a Párbeszéd és a MLP. Így indultak neki annak a választásnak, ahol legalább 10%-os eredményt kellett elérni a parlamentbe jutáshoz és ehhez a 10%-okhoz a két szatellit párt szinte semmit sem tudott hozzátenni. Már most lehet tudni azt, hogy ez az MSZP részéről végzetes húzás volt, amit nem csupán a mai események támasztanak alá, hanem a későbbiek is, amelyek talán az MSZP feloszlatásához is vezethetnek.

 

Időközben azonban állítólag február hónapban az MSZP akkori elnöke, Molnár Gyula egy nagylelkű ajánlatot tett a liberális pártnak: a saját állami támogatásából 60 milliót átenged ennek a pártnak a működési költségek fedezésére. Ezt az egyezményt aztán írásba foglalták és rajta kívül aláírta még Karácsony Gergely, az új miniszterelnök-jelöltjük, és Fodor Gábor, a liberális párt elnöke is. A választás után az MSZP-nek át kellett engedni a Párbeszéd részére 3 képviselői helyet és a liberális párt számára egyet. Ekkor jött az a gondolat, hogy a Párbeszéd egy külön frakciót fog alakítani, ami a saját maguk számára érthető is volt, hiszen nem kívánták feladni az identitásukat. Csakhogy egy új frakció alakításához 5 képviselőre volt szükség. Ezért ebbe be kellett venni még a liberális Bősz Anettet is és még egy szocialista képviselőt. Önmagában ez a lépés, ti. egy új frakció alakítása, mindenképpen jó húzás volt, hiszen ezzel a frakció 135 milliót nyer, és sok egyéb más előnyhöz jut a parlamentben. Ekkor jött azonban a bomba: Bősz Anett kijelentette azt, hogy kilép a frakcióból, mert nem látja biztosítottnak a liberális eszmeiségének megjelenítését a parlamentben. Ez nyilvánvalóan egy a hajánál fogva előrángatott ok volt a szakításra, mert a tényleges ok a 60 millió forint volt, amit az MSZP nem adott meg a liberálisok számára. Erre is hivatkozott a liberális párt akkor, amikor az MSZP-t szerződés szegéssel vádolta.

                            fodor_gabor.jpg

 

S itt most álljunk meg egy szóra. Adott egy olyan párt, amelyik szinte észrevehetetlen a politikai palettán és olyan szerencsés helyzetbe került, hogy létezett egy olyan másik párt, amelyik egy képzeletbeli teljes összefogásra alapozva számított arra, hogy leváltja a Fideszt. Az most itt nem fontos, hogy ez miért volt irreális feltételezés. A lényeg az, hogy az MSZP tényleg hitt abban, hogy a két egyszázalékos párt segít abban, hogy a többi ellenzéki párttal együtt legyőzik a hatalmat és kormányváltás lesz. Annyi biztos, hogy sem a Párbeszéd, sem az MLP, ha önállóan indult volna a választáson, akkor az Együtt sorsára jutott volna, tehát be sem kerül majd a parlamentbe. Egyszerűen arról volt szó, hogy az egyszázalékos pártoknak már nem jut hely az új parlamentben, mert a Fidesz ismét kétharmaddal nyert. Ilyen konstelláció mellett a liberális pártnak örülnie kellett volna annak, hogy van egy balek párt, amelyik a saját politikusainak kárára lemond négy képviselői helyről, amelyikből egy nekik jutott. Ilyen nagylelkű ajándékot nem szokás adni egyetlen komoly pártnak sem a politikai konkurensei számára. De az MSZP volt olyan buta, hogy ezt mégis megtette, és ezért ezt Fodor Gábornak csak köszönettel kellett volna fogadnia.. Örülnie kellett volna annak, hogy a pártja, amelyik most nyilvánvalóan a politika szemétdombjára kerülhetett volna, legalább életben marad és egy képviselő személyében még reprezentálja a pártját a parlamentben. Ezzel szemben gyakorlatilag megzsarolta az MSZP-t.

 

Korábban 2014-ben is az történt, hogy a balliberális ellenzéki összefogás révén juthatott egy képviselői helyhez az MLP, de akkor maga a pártelnök került be a parlamentbe. A DK ekkor kérte meg Fodor Gábort arra, hogy társuljon velük egy frakcióba, hiszen a DK-nak csupán négy képviselője volt ahhoz. De Fodor arra hivatkozott, hogy meg kívánja tartani a liberális önállóságát, ezért nem jöhetett létre a DK frakciója. Ilyen előzmény után most azt megpróbálni, hogy ismét egy frakció megalakulásának az akadályává váljon, nos, ez egyenlő a politikai öngyilkossággal. Fodor Gábor nem gondolkodik perspektivikusan, hiszen 60 millió forint miatt, ami tulajdonképpen csak morzsának tekinthető egy párt számára a működtetés szempontjából, nos, ennyiért képes szembeköpni a korábbi politikai szövetségesét. Ezek után már az MSZP sem fog bennük bízni, mint ahogy korábban a DK sem bízott bennük. Az MLP olyan egyedül marad, mint az ujjam, és nem kell senkinek sem a politikai palettán sem szövetségesként, sem bármilyen segítségként. Azt gondolom, hogy most a liberális párt megásta a saját politikai sírját, és nem lesz senki sem, aki akár egy könnycseppet is hullajt majd értük. Ez a párt éppúgy a politika süllyesztőjébe fog kerülni, mint sok egyéb más párt, és ha egyáltalán fognak rájuk emlékezni, akkor úgy, hogy egy megbízhatatlan pénz- és hataloméhes emberekből álló párt.

 

Mi ebből az egész komédiából a tanulság? Az első talán az, hogy minden pártnak helyesen kell felmérnie és értékelnie a saját politikai erejét és ennek függvényében kell szövetségre lépni bármelyik más párttal. Ezt nem tette meg az MSZP, hanem egy ködös és irreális eszményképet követve vett maga mellé két olyan törpe pártot, amelyek sem együtt, sem külön-külön nem adtak hozzá túl sokat a választási győzelemhez. A szövetségeseknek adott 4 képviselői hely számára valójában kárba veszett, mert 1. az MSZP továbbra is ellenzékben maradt és a feloszlás előtt áll, 2. az ellenzéken belüli konkurensek száma nem csökkent lényegesen, csak az Együtt kiválása történt meg. 3. az MSZP gyakorlatilag egyedül marad, mert a DK most már nem szövetkezik vele, hiszen önállóan is képes bejutni a parlamentbe. A többi törpe párttal pedig nem érdemes szövetségre lépni, mert semmit sem hoz a konyhára, csak visz képviselői helyeket.

 

A második tanulság a liberális pártot érinti: az az egér ne cincogjon, akit a macskája tart életben, mert később megeszi reggelire. Az egész történet pikantériája pedig az, hogy mindezt az MLP végül is hiába tette meg, mert időközben a független Mellár Tamás csatlakozott a frakcióhoz. A komédiának vége! Függönyt le!

 

Debrecen, 2018. 05. 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr1013994368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.