Jobbik-jövő

2018. május 26. - Tarski

Kevés olyan párt volt, amelyik részletekbe menő választási programot prezentált a lakosság elé, hogy annak alapján nyerje meg a bizalmát. A Fidesznek egyáltalán nem volt, míg a Jobbik egy 67 oldalas meglehetősen jól kidolgozott politikai programmal rukkolt elő, mégis a Fidesz nyert. Ez több következtetésre adhat okot, egy biztos, hogy a jó program még nem elégséges ahhoz, hogy egy párt nyerni tudjon.

 

Ám a Jobbiknak ez a mostani programja nem csupán a választási győzelemnek lehetett volna az elősegítője, hanem az előzőkhöz képest egy politikai filozófiai fordulatot is tükrözött. Míg ugyanis korábban hasonítható volt egy antiszemita és romaellenes kirekesztő és erősen nemzetieskedő politikát folytató radikális pártra, amelyet sokan (neo)náci, de legalábbis fasiszta pártként kezeltek, mára ez már eltűnt és a programjuk alapján egy nemzeti demokratikus párt képe rajzolódhat fel számunkra. Még azt sem mondanám, hogy a választási programjukban kiütközik a radikalizmus, hiszen olyan természetesnek tekinthető változásokat akar létrehozni a korábbi orbáni politikai rendszer modellhez képest, amit alkalmasint más pártok is megfogalmaztak. Maga a program a “Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel” címet viseli, és ez a hármas jelszó egyúttal kijelöli az egész programnak a konkrét tartalmát is. De én most nem erről akarok beszélni, hanem a mindezek előtt megfogalmazott “közjogi rendszerváltás”-ról, ami híven tükrözi a Jobbik elkötelezettségét a mai európai demokrácia mellett.

 

Elöljáróban azt kell rögzíteni, hogy nem “rendszerváltás”-ról kell beszélnünk, hanem csupán modellváltásról, hiszen a liberális demokrácia politikai rendszer főtípust lényegében változatlanul megtartja és csupán a mai orbáni modellt akarja átformálni. A program szerint “...egy XXI. századi modern állam nem képzelhető el stabil és demokratikusan működő intézmények nélkül, ahol a független hatalmi ágak ellenőrzik egymás működését, vagyis megvalósul a fékek és ellensúlyok rendszere.” Ennél világosabban tényleg nem írható le a mai liberális demokrácia egyik fő jellemzője, tehát a hatalmi ágak szétválasztásának elve. E feladat megvalósítása érdekében a Jobbik célja visszavezetni Magyarországot a demokratikus fejlődés útjára, ami nyilvánvaló, hiszen a Jobbik egészen másképpen képzeli el a liberális demokráciát, mint a Fidesz. Ezt a célt több lényegi változtatás révén kívánják megoldani, aminek eredője valóban közjogi modellváltás lehet. Az első ezek közül a választási törvény átalakítása, amihez azonban kétharmados parlamenti jóváhagyásra lenne szükség. Ez a feladat szinte mindegyik ellenzéki párt céljai között szerepel, ami azért fontos jelenség, mert ezzel a Jobbik ilyen tekintetben sem lóg ki a sorból. Bár a német modellt részesítenék előnyben és felülvizsgálnák a választási körzetek határait, azért azt látnunk kell, hogy egy választási győzelemhez mindez kevés lehet, tehát máshol kell keresni a győzelem zálogát.

                                 vona.jpg

 

Fontos céljuk továbbá az, hogy a közvetlenül választott köztársasági elnöki pozíciót teremtsék meg, ami azért pozitív cél, mert ez jobban kifejezné a választók akaratát, és nem a parlamenti erőviszonyok alapján választhatnák meg a legfőbb közjogi méltóságot. Ez már tényleg lényeges közjogi változtatást jelentett volna, de ehhez is kétharmados parlamenti többségre lenne szükség. Ugyanilyen fontos cél az Alkotmánybíróság jogállami “kapuőri” szerepének megteremtése, ami a korábbi jogosítványainak visszaadását jelentette volna. Ezek közé tartozik az, hogy a taláros testület vizsgálhassa az alaptörvény módosításának alkotmányosságát, és az azzal való nem egyezés esetén azt megsemmisíthesse. Ennek ugyan megvan az a szépséghibája, hogy ilyen esetekben nem érvényesülhet a parlament jogalkotói funkciója, hiszen az Alkotmánybíróság mintegy a parlament fölé nőhetne az alkotmánymódosítás alkotmányossági megítélése szempontból. A bíróságok számára a program szerint olyan feltételeket kell teremteni, hogy csupán a törvényeknek megfelelően, minden befolyástól mentesen tudjon működni. Ehhez a bírósági rendszer teljes reformját ígérik. Hasonló változtatásokat tételez az ügyészség esetén is, ahol teljes átvilágítást tervezett, és a politikailag motivált döntések felelőseit megnevezné és elszámoltatná. A legfőbb ügyészt pedig úgy választanák meg, hogy kizárják a pártpolitikusok megválasztásának lehetőségét. A közjogi modellváltás az alacsonyabb szinten folytatódott volna, ami lényegében a közigazgatási szervezetrendszer átalakítását jelenti. Ennek az új rendszernek az lenne a célja, hogy az állampolgárokat hatékonyan szolgálja és a tevékenysége csak a törvényeknek feleljen meg. Megszüntetnék a kormánymegbízotti pozíciót, és létszámleépítést hajtanának végre.

 

A példákat lehetne tovább idézni a programból, de mindezek jól mutatják azt, hogy a Jobbik tényleg gyökeresen átalakította volna a közjogi modellt, ami egy egészen újfajta valóságot hozott volna létre. De itt nem is ez a lényeg, mivel más pártok is hasonlót akartak, hiszen éppen ezért szálltak harcba a hatalomért. A Jobbik esetében itt most az a legfontosabb, hogy mindezek a tervezett változtatások megfelelnek a modern európai liberális demokráciák politikai rendszer modelljeinek. Ugyanilyen politikai rendszer modellt bármelyik más Uniós tagállam felvázolhatott volna, és senki sem találhatott volna abban kivetnivalót. Ezt azért kell kihangsúlyozni, mert Vona Gábornak tényleg sikerült azt a politikai filozófiai fordulatot megvalósítani, amit csak egyszerűen úgy nevezünk, hogy “néppártosodás”. De ennek a fordulatnak nem csupán európai, de hazai politikai jelentősége is van, mert éppen a Jobbik volt az az ellenzéki párt, amelyik a legtöbb szavazatot begyűjtötte és perspektívában a Fidesz kihívójává válhat.

 

S éppen ezért kell nagyon fontosnak tekintenünk a Jobbik házatáján ma fellángoló hatalmi harc kimenetelét. Vona Gábor szerintem egy felesleges ígéretet tett a választóinak: ha nem győznek, akkor ő lemond a pártelnöki tisztségéről. Azt ugyanis lehetett korábban is látni, hogy ez nem fog teljesülni. Politikai szempontból pedig helytelen lépés volt az, hogy ezt az ígéretét be is tartotta. Azt belátom, hogy személy szerint Vona Gábor számára ez erkölcsi okokból fontos lépés volt, hogy távlatokban hiteles politikusnak tekintsék. De nézzenek körül: hány pártelnök mondott le a tisztségéről az ellenzéki pártok közül? Nagyon kevés, de egyik sem tekinthető a Fidesz reménybeli váltópártjának. A Jobbik viszont igen, és ezért nem mindegy az, hogy ebből a ma dúló hatalmi harcból melyik oldal kerül ki győztesen. A Toroczkai László által vezetett csoport, amelyik a Jobbik radikalizmusát állítaná vissza, vagy pedig a Sneider Tamás által vezetett csoport, amelyik viszont a korábban megkezdett néppártosodást folytatná? Ez azért sem mindegy, mert a Jobbiknak csak akkor lesz esélye arra, hogy leváltsa a Fideszt, ha a 2018-as választási programjukban meghirdetett célokat 2022-ben ismét csatasorba tudná állítani. Ekkor és csak ekkor válhatna lehetővé az, hogy a többi ellenzéki párt is csatlakozzon a ma már igazi európai típusú demokratikus pártnak tekinthető Jobbikhoz és megpróbálják együttesen leváltani a Fideszt.

 

Azt ma már minden önmagát “demokratikusnak” tekintő pártnak tudomásul kell vennie, hogy a Jobbik nélkül nem fogják leváltani a hatalmat. A nagy kérdés itt most az, hogy mindezek tükrében tudomásul veszik-e ezt, valamint képesek-e elfeledni a korábban történteket és csupán a 2018-as választási programban megjelentetett Jobbikot nézik, amelyiket több mint egymillióan támogatnak. Ez az egymillió pedig elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy összegyűljön az a 2,5 - 2,8 milliós szám, ami már biztos ellenzéki győzelmet jelenthet. Azt gondolom, hogy most a balliberális ellenzék térfelén pattog a labda és nekik kell megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek közöttük és a Jobbik között megteremtik a kapcsolatot és lehetővé teszik az együttműködést.

 

Debrecen, 2018. 05. 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr6814003596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.05.27. 10:27:38

Azt ma már minden önmagát “demokratikusnak” tekintő pártnak tudomásul kell vennie, hogy a Jobbik nélkül nem fogják leváltani a hatalmat.

Borítékolod, hogy az erőviszonyok négy év múlva is ugyanezek lesznek?
Nem vagy túl optimista. Ilyen alapon felesleges volt a posztod.

Behajtó70 2018.05.27. 11:02:25

A Jobbik eddig minden ígéretét megszgte. A Jobbik nem szavazta meg a migránskvóta elleni törvényt. A Jobbik nem határolódott el a balliberális ellenzéktől, gyurcsánytól, lendvay ilditől, mszp-től. A Jobbik szerint a Fidesz a fő ellenség, nem pedig a balliberálisok. Láthatod, a Jobbik most már nyomokban sem tartalmaz jobbost. Hát akkor miért gondolod, hgy egy fikarcnyit is számít, hogy milyen volt a programjuk?! Olyan ez, mint az egyetemi vizsgákon: ha nem mész át a beugró kérdésen, nem mehetsz vizsgazni, tök mindegy, hogy az anyagot egyébként mennyire tudod. A Jobbik elbukott a BIZALMI szavazáson, amit a választók fejében zajlott le, ahol már eleve kizárták az alkalmatlan, hiteltelen pártokat.

Hát ezért bukott a Jobbik ekkorát. És fog még nagyobbat is, mivel fntiket nem ismerte fel meg most sem, és a hitelességét meg sem probálja visszaszerezni!

midnightcoder2 2018.05.27. 11:07:19

@Cycmen: Amit biztosra lehet venni, hogy a baloldal bukni fog 4 év múlva is. Magyarország, illetve Európa jelenlegi problémáira nem létezik baloldali megoldás, de még csak liberális sem.

aquaticus 2018.05.27. 11:51:11

Némelyek szemében sokat szépült a Jobbik, mióta Heller Ágnes szerint néhány év kupiban végzett intenzív munka ellenére szűznek tekintendők...

Cycmen 2018.05.27. 12:01:22

@midnightcoder2: Persze hogy bukik, de a posztnak sugallni kéne némi derűlátást a ballibek részére. Amolyan lelkesítő propaganda félét.
Itt meg ugye a Jobbik a kulcs, ami eleve képtelenség, mert ahogy Behajtó 70 kolléga is rámutatott ennyi "fordulat" nem a megbízhatóság jele és amúgy is most szakad! :D Ezért kérdeztem hogy miről szól a poszt, a választások előtt tartottak már itt.

Jakab.gipsz 2018.05.27. 23:07:52

T. Tarski !

Tiltakozom az ellen a módszered ellen amellyel, " Farkasvonyítás" címszó alatt, mint komoly jog-filozófus, butaságokkal tömöd ki, jámbor és hiszékeny, a tudomány-filozófia rejtelmeiben járatlan olvasóid, fejét.

Mentségedre szólva a magad fajta "paragrafus kukacok" fejét a legkönnyebb átverni, talán azért mert a munkátok zöme rendszerint a szöveg, szó szerinti értelmezésén alapul.. És talán azért, mert még mindig nem érted Tarskit, a tudományos igazságokat nem elvonyítani kell, hanem elmagyarázni. Elsősorban azoknak a porszívó ügynököknek kell elmagyarázni, akik gyanútlan viszont eladói lettek, gyanús politikai termékeknek, olyanoknak amelyet éppen Te idéztél meg.

Nyilvánvalóan azért mert elnyerte a szöveg szó szerinti értelmezése a tetszésedet. A piacra dobott termék pedig mint Vona program szerint “...egy XXI. századi modern állam nem képzelhető el stabil és demokratikusan működő intézmények nélkül, ahol a független hatalmi ágak ellenőrzik egymás működését, vagyis megvalósul a fékek és ellensúlyok rendszere.”

Nos ezzel a politikailag korrekt termékkel van némi probléma, noha első hallásra elménknek kedves és értelmes, csakhogy tautológia, azaz a modern-állam fogalma, önmaga létezését, önmaga létezésével igazolja.

Más szófordulattal elmondva ugyan ezt, Münchausen elmélet, azért mert a mesélő önmagát húzza ki a mocsárból a saját hajánál fogva lovastul.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.05.29. 14:07:50

Szerintem programszinten a Jobbik sosem volt pusztán cigányellenes pláne nem antiszemita. Egyes ma is alelnöki székben ücsörgő politikusainak voltak antiszemita újnyilas performanszai. A Jobbik eredendően ha nem is volt mentes ettől, mert kár volna tagadni a zsidózó budai nénikéket a gyűléseik közönségében, de nem ez volt a jobboldali fiatalok gondolkodásának homlokterében annak idején, ismerkedtek sok mindennel, hatott rájuk sok minden, de nem akartak új deportálásokat sosem. Ellenben éppen ez a kifforatlanság az, ami miatt biztosak lehetünk abban is, hogy fogalmuk sincs az ügyészséggel kapcsolatban mit tettek volna. Vélhetően semmit. Ahogy az FPÖ is, ami hasonlóan gyönge identitású párt, nem tudta volna megmondani, hogy mit akar. Egyik héten szidta a TTIP-t, a másik héten, kormányon már koccintott rá. Legdurvább esetben egy Fidesz-Jobbik koalícióban a Jobbik mindennek lefeküdt volna, amit a Fidesz akar. A Fidesznek ugyanis vannak céljai. A Jobbik csak ötletel, de nem azonosul a random üzenteivel maga sem.