Irányváltás

2018. június 13. - Tarski

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában elejtett egy olyan mondatot, amire talán kevesen kapták fel a fejüket. Eszerint egyes közgazdászok azt jósolják, hogy gazdasági válság következik be, de mi magyarok aztán ne féljünk, mert nem lesznek megszorítások. Bezzeg, gondolhatja az egyszerű honpolgár, Gyurcsány Ferenc idejében komoly megszorítások voltak és sokan mentek tönkre, árverezték el a lakását és kerültek az utcára. De szerencsére nekünk magyaroknak van ám egy kiváló miniszterelnökünk, és ahogyan Gyurcsány Ferenc állította, a gazdasági válság nem fog hazánkba érkezni, de az utóbbival ellentétben mi a kormány aztán megvédjük a honfitársainkat.

 

Mondom, sokan nem láttak ebben semmi különöset, de jómagam azon a véleményen vagyok, hogy itt most egy médiakampány irányváltásának a kezdetén vagyunk, lehetünk, amikor is exponálják az alapvető problémát. Eddig, ugye, a migránsválság volt terítéken, aminek a Fidesz számára megvolt a nagyon jó politikai haszna, mert most áprilisban sikerült ismét nyerniük. Most, úgy tűnik, ezt egy másik médiakampánnyal kell felváltani, nehogy túlságosan megunják az eddigieket a választók. Így gondolhattak arra, hogy majd a gazdasági világválság rémével ijesztgetik az embereket. Meg kell mondanom azt, hogy ez a téma is nagyon jó választásnak tűnhet, hiszen jellegét tekintve minden fontosabb sajátosságában megegyezik a migránsválság által felvázoltakkal. Először létezik egy reális állapot, a migránsválság, illetve a gazdasági világválság, amivel szemben az átlag honpolgár védtelen. S itt most ez utóbbi a fontos, tehát az, hogy védtelenek vagyunk velük szemben, mert ezzel a feladattal csak a hatalom képes úgy-ahogy megbirkózni. Ez a védtelenség, ez a kiszolgáltatott állapot pedig egy félelmet gerjeszt majd az emberekben, hiszen visszaemlékezhetünk a 2008 és 2013 között tomboló gazdasági világválságra, és láthatjuk lelki szemeink előtt az, hogy miként mentek tönkre sokan, közöttük talán mi is. Ebben a félelmi állapotban pedig minden józanul gondolkodó ember csak a politikai vezetői felé iramodhat segítségért, és kéri, nem könyörög neki, hogy védje meg a reája leselkedő veszélyektől.

 

Nem kell sokat gondolkodnunk azon, hogy ne vennénk észre azt a hűbéri társadalomra jellemző állapotot, amikor egy szegény nincstelen ember a kóbor útonállóktól, rablóktól félve a legközelebbi földesurához rohan és tőle kér védelmet. Ez utóbbi pedig a nagy emberségétől vezetve alkut ajánl számára: én megvédelek az útonállóktól, a rablóktól, te pedig szolgálni fogsz nekem. S ez így fog történni, de a szépséghibája egyebek mellett ennek az volt, hogy az útonállók, a rablók, a külföldi betolakodók ellen a földesúr éppen a szegény nincsteleneket használta fel, és küldte ellenük. Nos, ilyen helyzet lehet nálunk is, annyi különbséggel, hogy ezt a sajátos senior - vasallusi viszonyt egy liberális demokrácia modellben alkalmazzák. A legfőbb földesúr maga Orbán Viktor, aki egy olyan ajánlatot tett éppen most, hogy én megvédelek benneteket a gazdasági világválságtól, nem lesznek megszorítások, ti pedig 2022-ben újraválasztatok. Lehetne ezt egy sajátos társadalmi szerződésnek is tekinteni, de ez nem lenne azonos a Rousseau által kívántakkal.

                    vilagvalsag.jpg

Okos, nagyon okos húzásnak kell ezt tekinteni a Fidesz részéről, hiszen ezzel ismét egy olyan médiakampányt lenne képes végigverni a következő négy év során, aminek az ellenszerét egyetlen ellenzéki párt sem képes megtalálni. Az ugyanis tényleg igaz, hogy válság mindig várható, hiszen helyi válságok folyamatosan észlelhetők a nagyvilágban. Nem is ez az alapvető kérdés, hanem az, hogy ez mennyire fog majd áttevődni az egész világra. Amint azt 2008-ban is láthattuk, az Egyesült Államokban először egy bank vált fizetésképtelenné és húzta le a rolót, de ekkor még talán kevesen gondolhatták azt, hogy ez világgazdasági válsággá fog terebélyesedni. Pedig ez történt, és így egy-egy bank tönkremenetele egyúttal azt a rémálmot gerjesztheti, hogy az világgazdasági válsággá fog nőni. Magyarán: minden alapja megvan bárkinek is arra nézve, hogy az eléggé nem tájékozódott honpolgárokat ezzel rémisztgessék, aminek a politikai hasznát később learathatják. Ha pedig netán mégsem fog kialakulni világgazdasági válság, akkor azt is a saját eredményüknek lehet majd elkönyvelni. Tehát annak a valószínűsége, hogy lehet világgazdasági válság, nem egyenlő nullával, ezért ezzel bárkinek, bármikor lehet ijesztgetni a jó népet.

 

Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a gazdasági válságoknak is megvan a sajátos természete, hiszen azokat objektív közgazdasági tényezők válthatják ki. Ezzel kapcsolatban Joseph Schumpeternek van egy alapműnek tekinthető könyve: A gazdasági fejlődé elmélete. Ebben a művében Schumpeter a gazdasági válságok periodikusságát írja le, és alapvetően két ciklust különít el, a depressziós és a konjunktúra ciklust. Ezt írja: “...minden fellendülést depresszió, és minden depressziót fellendülés követ....” E két ciklus pedig akkor jöhet létre, amikor : “a fellendülés az új vállalkozások termékeinek piaci megjelenéséhez szükséges idő elteltével adja át a helyét a depressziónak. Az új fellendülés pedig akkor váltja fel a depressziót, amikor befejeződik az innovációk megemésztésének folyamata.” Ez nyilván egy meglehetősen általános séma a gazdasági világválságok leírására, de maga a folyamat szükségszerűen jön létre.

 

Mindez pedig azt is jelenti, hogy a világgazdasági válság után szükségszerűen létrejön a fellendülés időszaka, amikor a gazdaság teljesítőképessége jelentősen megnövekszik. Ez mutatkozik meg abban a tervben is, amit a pénzügyminiszter is világosan kifejezésre juttatott, hogy az elkövetkező néhány évben 4%-os GDP növekedés várható. Ez a szám jóval magasabb, mint az Uniós átlag, ami azt is jelzi, hogy a hatalom nem számol gazdasági visszaeséssel. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy maga Orbán Viktor ígérte meg a nyugdíjasoknak azt, hogy ebben az évben ismét lesz nyugdíjprémium és Erzsébet utalvány. Egy olyan gazdasági helyzetben, amikor a gazdaságunk éppen a depressziós ciklus felé rohan, egy magára is valamit adó kormányfő ilyen ígéretet nem tesz a nyugdíjasoknak. Tehát jó okunk van arra nézve, hogy Orbán Viktor a pénteki rádióbeszédében csupán megalapozhatta a következő négy éves időszak médiakampányát, és nincs és nem is lehet itt most semmiféle gazdasági válságról szó.

 

Sőt, nemhogy nem lesz itt depressziós ciklus, de további fellendülés elé nézhetünk nem csupán a hazai gazdaságunkat tekintve, hanem a világgazdaságban is. A helyzet ugyanis az, hogy, amint azt Schumpeter is leírta, minden gazdasági válságból némely vállalkozások megerősödve kerülhetnek ki, ha kellő innovatív képessége van, ami magával húzza a többi vállallkozást is, hiszen a piaci verseny ezt követeli meg. Magyarán: ha ezt a hazai gazdaság egészére vetítjük ki, akkor feltehetően nem csupán a következő néhány évre jósolhatunk jelentős GDP növekedést, hanem a további időszakokra is. Ha Orbán és csapata jó gazdaságpolitikát hajt végre, akkor Magyarország a fenntartható fejlődés útjára léphet. Fontos látnunk azt, hogy ez csupán egy lehetőség, minden attól függ, hogy a hatalom mennyire képes kihasználni a konjunktúra ciklus és az Uniós tagságunk adta előnyöket.

 

S ha ez utóbbit tekintjük, akkor Orbánnak megint szerencséje lesz, mert kikiálthatja magát ismét nemzetmentőnek, hiszen a 2010-es csődközeli állapotból tornáztatta fel a nemzetgazdaságot a mai szintre, amit nyilván majd a saját eredményének fog tekinteni. Ismét lehet majd Gyurcsányt szidni azért, mert tönkre tette a gazdaságot és ezreket tett földönfutóvá. Hej, de szép is ez a politika.....

 

Debrecen, 2018. 06. 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr1714044746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2018.06.16. 11:24:43

Most mi a bajod van, nem értelek, vagy csak írhatnékod van. ( Abba ne hagyd az írást, kedvelem az elemzéseidet).

Nem értem mi a bajod Orbánnal, ezt a "jó-bolondot" azért választottuk meg, Gyurcsány helyett, hogy a Soros-féle Brüsszeli politbüró, önjelölt társadalom mérnököknek, az agyára menjen.

Teszi a dolgát úgy ahogyan megígérte, előbb a telefon számos noteszeket kell lecserélni, most majd a tankönyvek következnek. Gondold át ismét a megtörtént dolgokat.

Persze Orbánra és rád is rátok, férne egy alapos tudomány-filozófiai fejt és látásmód tágítás, azért mert Orbán egyenlőre bosszantóan tutyi-mutyi. Még egy épkézláb kérdést sem tud fel tenni, mert nem az a lényeges kérdés, hogy mit kezdjünk ezzel a sátánfajzat Sorossal és az ő nagyszerű tervével a politikailag korrekt nyitott társadalmával.

Hanem az, hogy mit és milyen tervet, adjunk mi a magyarok, Soros agyréme helyette: az emberiségnek.