Súlytalanság

2018. október 17. - Tarski

Az elmúlt vasárnap tartományi választást tartottak Bajorországban. Az előrejelzések szerint az eddig egyedül kormányzó CSU keresztényszociális unió bár megnyeri a választást, de elveszti az abszolút többségét és kénytelen lesz koalíciós kormányt alakítania. Ez a várakozás bejött és az előzetes eredmények alapján a ZDF szerint ez a sorrend alakult ki az induló pártok között: CSU 35,5, Zöldek 19, Freie Wähler 11,5, AfD 11, SPD 9,5, FDP 5, Linke 3,5 százalék. A hírportálok megjegyzik azt, hogy ezzel az eredménnyel a CSU történelmének ez a második legrosszabb eredménye, és csak 1950-ben szerzett ennél gyengébb eredményt.

 

A CSU-ról itt most két dolgot kell mondanom. Az egyik az, hogy a II. világháború után szinte állandóan ők irányították a bajor közigazgatást, amit most kénytelenek lesznek megosztani más párt(okk)al. A másik pedig az, hogy a CSU régi szövetségese a CDU-nak, amelyik jelenleg még a legnagyobb párt Németországban és együtt irányították, néha más pártok közreműködésével a szövetségi nemzetállam működését. Ezzel csupán azt akarom mondani, hogy végeredményben mindkét párt kapott ismét egy hatalmas pofont a választóktól, amit nyilván nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az első méretes pofont az elmúlt esztendőben a szövetségi választásokon kapták, amikor is lényegesen kevesebb szavazatot kaptak annál, hogy ne kellessen más pártokat segítségül hívni a sikeres kormányzás érdekében. Az új kormány megalakítása a koalíciós tárgyalások miatt azonban meglehetősen hosszúra nyúlt, aminek a fő oka szerintem az volt, hogy egyik párt sem akart a CDU- CSU pártszövetséggel lepaktálni. Ez a két párt tekinthető fő ludasnak a Németországban eddig kialakult, a migráció okozta biztonsági kockázat óriási megnövekedésének. Végeredményben az történt vasárnap is, mint tavaly: a választók megbüntették azokat a pártokat (és most ide kell sorolni az SPD-t is), amelyek ezt a szörnyű állapotot létre hozták. Ezzel pedig egyre inkább súlytalanná válnak a német belpolitika irányításában. Nem véletlen az, hogy egyes elemzők már arról beszélnek, hogy új pártok fogják átvenni tőlük a politikában eddig betöltött vezető szerepüket.

 

Mindezt azért kellett elmondanom, mert ez a mostani választás is azt bizonyította, hogy a tömeges migráció támogatása milyen politikai eredményhez vezethet. Nálunk Magyarországon egészen más volt és lesz a helyzet, mert a 2015-ben megugró migráció idején az a Fidesz volt a hatalmon, amelyik határozottan elzárkózott a tömeges bevándorlás engedélyezésétől. Ezt az álláspontját pedig mind a mai napig megtartotta, sőt, mondhatni azt, hogy még erősítette is. A párt jól számított akkor, amikor arra gondolt, hogy ezt majd a választók megfelelően honorálni fogják: 2018-ban fölényesen és immár harmadjára nyertek kétharmaddal az országgyűlési képviselő választáson. Ezt a fölényét pedig mind a mai napig megtartotta és várhatóan meg fogja tartani a következő időközi és egyéb választásokon is. Mindez pedig távlatokban azt jelenti, hogy alapvető oka nem lehet a választóknak arra nézve, hogy belátható időn belül ne a Fidesz jelöltjét támogassa bármilyen további választás alkalmával. Az természetesen elfordulhat és nyilván ilyenre lesz is példa, hogy az adott jelölt személyes kvalitásai és egyénisége miatt elveszíti majd a választást az ellenzékkel szemben, de arra számítani, hogy ez rendszer szintűvé, általános gyakorlattá fog válni, mindenképpen helytelen dolog lenne. Azt már ma borítékolni lehet, hogy (ha nem követ el szarvashibát) a Fidesz fogja megnyerni a 2022-es választást is.

 

Ez az előrejelzés még inkább állhat a következő évre is, tehát az Európai Parlamenti és az önkormányzati választásokra is. Az előbbivel kapcsolatban nincs különösebb mérlegelni való, hiszen szokás szerint minden párt külön indul és egy pártlistát állít. A választás során pedig kiderülhet az, hogy szereztek-e mandátumot az EP-ben, vagy sem. Fontos politikai ütközet lesz ez is, nem szabad lebecsülni a jelentőségét, már csak azért sem, mert előrejelezheti az önkormányzati választás várható eredményét. Az igazán nagy tolongás majd inkább az önkormányzati választáson lesz, mivel sokkal több jelölt állítására lesz lehetőség és sokkal több jelölt kaphat felhatalmazást a közösség szolgálatára. Nem kell azt sem elfelejteni, hogy egy-egy önkormányzati képviselői hely elnyerése komoly anyagi hasznot hoz, nem beszélve arról, hogy magának a pártnak is egyfajta túlélési lehetőséget fog nyújtani.

karacsony.jpg

Tehát jómagam egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy amikor nemrégiben Orbán Viktor és Tarlós István közösen bejelentette azt, hogy az utóbbi ismét indulni fog Budapest főpolgármesteri posztjának elnyeréséért, egyből megjelentek a további pályázók is. Ezek között volt komolynak tekinthető önjelölt, mint például Karácsony Gergely, aki jelenleg kerületi polgármester, akinek tényleg lehet jó oka arra, hogy megpályázza a főpolgármesteri posztot. A politikus ugyanis a mostani országgyűlési képviselői választáson azért nem fogadta el a mandátumát, mert indulni akart ezen a főpolgármesteri megmérettetésen és ehhez kérte a támogatóinak a segítségét. Ezt mindenképpen egy nemes gesztusként kell számon tartani, amivel szerintem a saját maga elhivatottságát is bizonyíthatta a közigazgatás területén. Mindemellett én alkalmas személynek is tartom arra, hogy kellő segítséggel eligazgassa a fővárost.

 

A probléma nem is itt van, hanem ott, hogy Karácsony Gergely személyisége ma már súlytalanná vált. Ennek több oka van, amiből néhány már a választások után keletkezett. Az alapvető ok az, hogy a politikus pártja az MSZP-vel kötött hosszú távú megállapodást a kölcsönös támogatásuk tekintetében. Azzal az MSZP-vel, amelyik ma már egyre inkább a súlytalanság állapotában van és fokozatosan veszti el a szavazóit. Karácsony Gergely ezen kívül feltehetően nem számíthat a DK szekta támogatására sem, mert Gyurcsány Ferenc szerint országos szintű vezetőként még nem állná meg a helyét. De ez még nem minden! Óriási változások történtek a Jobbiknál is, amelyik szétszakadt két részre, és ez a két párt biztosan nem fogja támogatni a „komcsi bérenc” jelöltet. A megmaradó Jobbiknak ugyanis nagyon fontos az, hogy megtartsa a választóit, amit csak a baloldal ellenességével tehet meg. A Mi Hazánk pártnak viszont alapvető fontosságú az, hogy minél előbb nagy támogatottsággal iratkozzon fel a politikai palettára, amire jó alkalom lehet a főpolgármester megválasztása. Az LMP-ben azért hullottak fejek, mert a tagság engedélye nélkül próbáltak közös jelöltet indítani az elmúlt választáson az MSZP-vel és a DK szektával, továbbá tárgyalásokat kezdeményeztek a Jobbikkal. Ezek után azt gondolni, hogy támogatni fogják Karácsonyt, óriási naivitás lenne. Végül a Momentum támogatására sem számíthat, mert ez a párt ab ovo azzal a céllal szállt be a politikai küzdelembe, hogy a 20. századi pártokat, tehát az MSZP-t, a DK szektát és főként a Fideszt leváltsa.

 

Tehát arra számítani, hogy egy jelölt mögé fog felsorakozni az egész ellenzék Budapesten, eleve kudarcra van ítélve. S mivel teljes összefogás sem lesz, ezért Tarlós István jó eséllyel indulhat a főpolgármesteri cím újbóli elnyerésért. Mindez persze nem akadályozza meg az MSZP és a DK szekta vezetőit abban, hogy a szent összefogás maszlagját ismét elhintsék a hívőik között és próbálják megmenteni a támogatóikat. Ezzel az egésszel azonban az a gond, hogy ma már ők is a súlytalanság állapotában vannak.

 

Debrecen, 2018. 10. 17.

 

 

Kedves Olvasók!

A fejlett nyugati országok honlapjain találkozhatunk a „Subscribe” felhívással, ami azt jelenti, hogy a regisztráció és bizonyos pénzösszeg kifizetése után lehet olvasni a honlap írásait. Ilyen megoldásokkal ma még hazánkban nemigen találkozhatunk, aminek sok oka van. Főleg az, hogy nem szoktunk még hozzá ahhoz, hogy bizony egy honlap működtetésének vannak komoly költségei is, amit valamiből fedezni kell. A „feliratkozás” éppen ezt a célt szolgálja. Jómagam nem kívánok egyelőre ezzel a módszerrel élni, de meg kell adnom azt a lehetőséget is, hogy aki a honlapom fenntartásának költségeihez hozzá akar járulni, akkor azt megtegye. Ezért az alábbiakban megadom azt folyószámla számomat, ahová befizethetnek annyi pénzt, amennyit szeretnének a honlapom további működtetésének segítése érdekében. Erre pedig feltétlenül szükségem lenne, ha hosszabb távon üzemeltetni és fejleszteni akarom a honlapomat. Lehet ez a pénz akár néhány száz forint, vagy annál több is, a lényeg az, hogy ezzel nem csupán anyagilag, hanem erkölcsileg is támogatni fognak egy olyan honlap fennmaradását, amelyik megtartja a függetlenségét és egy sajátos színfoltja akar lenni a hazai internetes világnak.

Tehát a folyószámla számom az alábbi:

Székely Szabolcs,

Erste Bank Hungary: 11600006-00000000-63980354

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr9414306125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2018.10.17. 22:09:12

T. Tarski !

Nem rossz helyzet elemzés, csak hát, kissé felszínes, hiányzik belőle a dolgok mögé nézés.

Túlságosan elnéző vagy a "civil nyilvánosság hatalma" mögött megbújó ellenzéki összefogdosósdit javasló, rengeteg eszű, agytröszttel szemben. "Ne tudd ki".