A téveszmés Merkel

2018. november 03. - Tarski

Az elmúlt vasárnap Európa szeme a hesseni tartományi választásokra irányult, ahol a német választók ismét tanúbizonyságot adhattak arról, hogy milyen jövőt szeretnének. Ez a voksolás egyértelműen a CDU bukásával végződött, függetlenül attól, hogy szám szerint ez a párt kapta a legtöbb szavazatot. Egyből megvolt az előre megjósolt eredménye is: Merkel asszony bejelentette azt, hogy a soron következő decemberi pártelnöki választáson nem jelölteti magát, ugyanezt teszi a 2021-es parlamenti választáson is, ahol kancellárnak sem jelölteti magát. Mindezek ellenére addig a kancellári posztját meg kívánja tartani.

 

Elsőként azt kell mondanom, hogy Merkel tényleg szigorú határozottsággal levonta azt a következtetést, hogy az általa eddig követett politika hosszabb távon a CDU teljes bukásához vezethet, és ilyenkor egy magára valamit is adó politikusnak át kell adnia a helyét másnak, hátha az új pártelnök jobban fogja csinálni. Ez egészen természetes egy igazi liberális demokráciában, amit azonban kis hazánkban nem mindig mondhatunk el. Az igazán nagy kérdés azonban csak az, hogy helyesen cselekedett-e a pártjával és a nemzetével, hogy bedobja a törölközőt. Azt ugyanis joggal feltételezhetjük, hogy egy másik politikus ugyanazt a politikát folytatja, amit Merkel asszony követett, csupán másként pántlikázza azt. Ebben az esetben semmi változás sem várható, hiszen a választók ezt érzékelni fogják, és a bajor, illetve a hesseni tartományi választásokhoz hasonlóan fogják díjazni. Az igazi változás akkor jöhet létre, ha újragombolják az egész eddigi bel- és külpolitikájukat és ezt egy arra alkalmas személy végzi el. Ekkor, és csak ekkor lesz értelme Merkel távozásának, egyébként semmi változás sem várható.

 

Feltételezve azt, hogy ez így lesz, azt kell megvizsgálnunk, hogy milyen okok vezethettek arra, hogy Merkel asszonynak önként távoznia kellett. Itt egyértelműen az elhibázott menekültpolitikáját kell megjelölnünk, amit csupán a 2015-ös nagy invázió alkalmával és ez után követett. Merkel kancellár egy hibás koncepcióból, hogy úgy mondjam egy téveszméből indult ki, amely szerint nekünk keresztényeknek segíteni kell a menekülteken, amihez minden erőt és eszközt fel kell használni. A Szent Bibliában is azt olvashatjuk, hogy segíteni kell a menedéket kérőket. Ez eddig rendben is volna, ha nem naponta ezrével lepnék el az ország határát és nem egyszerűen menedéket kérnek, hanem szinte megszállják az adott országot, hogy aztán a saját addig megszokott kultúrájuk és jogrendjük szerint éljenek az új hazájukban. Azt gondolom, hogy Merkel egy rosszul értelmezett keresztény humanitás áldozatává vált, aminek nyomán számolatlanul fogadták be a migránsokat, akik közül csak igen kevesek voltak az igazi menekültek. Ez utóbbiakat befogadni sem lehet mértéktelenül, mert az az adott nemzetállam gazdasági fejlődésére lesz rossz hatással, hiszen az Afrikából és a Közel-Keletről beáramló migránsok döntő többségét nem lehet munkára fogni egy olyan gazdaságban, mint amilyenben a német gazdaság most van. Így tehát az a szándék, hogy a német gazdaságból hiányzó munkaerőt a menekültekből pótolhassák, egyszerűen lehetetlenné vált, és még azt a pozitív többletet sem hozta meg, amit joggal el lehetett volna várni ettől a migrációtól. Ezért mondhatta azt Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter azt, hogy a migráció kérdése „fehér elefánt”, amivel azokat a beruházásokat szokták illetni, amely többe kerül az országnak, mint amennyi hasznot hajtana. Mindemellett a német közbiztonság is erősen fellazult, egyre másra számoltak be olyan erőszakos cselekményekről, amit a migránsok követtek el. Tehát bárhogyan is számoljuk az előnyöket és a hátrányokat, mindig az utóbbiak felé billent a mérleg nyelve, amit egyre jobban érzékeltek a németek is. A nagy-nagy keresztény szolidaritás így csupán egyirányúvá vált, a migránsok szinte mindent megkaptak, amit a német gazdaság biztosítani tudott, ezzel szemben a német emberek helyzete egyre csak romlott. S mivel választani csak a német emberek választhattak, ezért kézenfekvő volt az, hogy a választások során ezt az elégedetlenségüket kifejezésre juttatták.

                                    jens_spahn.jpg

Tehát a hesseni választások után és Merkel bejelentése nyomán egy egészen új menekültpolitikát kell felvázolni és követni, ha azt akarják, hogy a CDU talpon maradjon, és ne erősödjön meg az időközben létrejövő AfD, amit sokan szélsőjobboldali pártként tartanak számon. Szerintem nem az, csupán felült arra a kedvező hullámra, amit a menekült-ügy 2015-ben gerjesztett és ezt a témát tette meg a kommunikációjának központi elemévé. De itt most nem is ez a lényeges, hanem az, hogy ezt az új politikát ki, vagy kik fogják megvalósítani. Merkel, aki éppen ebbe bukott bele? Rossz választás lenne, hiszen a kancellár asszony már elhiteltelenítette magát az eddigi ez irányú politikájával. Én azt persze megértem, hogy nem akar azonnal lelépni a politika harcmezejéről, de itt most azért sokkal többről van szó, mint egy politikus jövőjéről: az egész német nemzet jövője már a tét. Az ugyanis világos, hogy a migrációs nyomás nem fog csökkenni, ezt láthattuk nemrégiben a bosnyák - horvát határon történtek esetében. Ezek a zömmel fiatalok annyira elszántan akarnak Németországba, és más fejlett nyugati országba eljutni, hogy akár kemény erőszakra is képesek lesznek, hogy elérjék a céljaikat. Ilyen körülmények között azonban tényleg egy kemény kiállású és határozott kancellárra van szükség, akinek még van hitele arra nézve, hogy képes kezelni ezt a nem mindennapi helyzetet. Merkel pedig nem az!

 

Egy további nagy kérdés azonban az is, hogy a Merkel által hátrahagyott szemetet hogyan fogja egy új kancellár eltakarítani. Azt ugyanis jól tudjuk, hogy 2015 után mintegy 600 ezer, más adat szerint 900 ezer migráns tűnt el a hatóságok szeme elől. Velük vajon mi lesz, hiszen ez legalább olyan komoly biztonsági kockázatot jelent, mint az, hogy számolatlanul engedik be a migránsokat. További gond az, hogy a Németországba eddig befogadott menekülteket miként tudják munkára bírni, hogy legalább azt az értéket megtermeljék, ami az eltartásukat fedezi. Ha ugyanis ezt a problémát nem oldják meg, akkor a német gazdaság jobb esetben stagnálni fog, de idővel egyre kevesebb teljesítményre lesz képes. Ha ez előáll, akkor bizony az új német kancellárnak nem lesz más eszköze megfinanszírozni a kiadásokat, mint a jóléti intézkedések korlátozása. Ez viszont ismét oda fog vezetni, hogy a CDU támogatottsága fog jelentősen csökkenni. Látható tehát az, hogy csupán két probléma felvillantása is milyen komoly gondokat fog okozni a németeknek, amit annak köszönhetnek, hogy a Merkel asszony egy téveszmét preferált és követett konokul. Még olyan áron is, hogy azzal az Uniós szövetségeseit, így Magyarországot is ennek a téveszmének a követésére és megvalósítására inspirált. Most tényleg egy új korszak fog következni, amit akár nevezhetünk a józan ész korszakának, amelyben a józan megfontolás fog gátat szabni a migránsok erőszakos gyarmatosításának.

 

Még egy gondolat. Nyilván Merkel távozása hatással lesz az Unió egészére, így az Európai Bizottság új elnökének megválasztására is. Azt sejtem, hogy a jövőre esedékes EP választás során már olyan Bizottsági elnököt fogak megválasztani, aki mentes lesz a merkeli téveszmétől, és a realitások figyelembe vételével hirdet egy gyökeresen új migráns politikát. Ez pedig Magyarország helyzetét javítani fogja, hiszen ettől kezdve nem lesznek azok a konfliktusok, amelyek eddig jellemezték és megmérgezték az EB és hazánk közötti viszonyt. Ez mindenképpen egy fordulat lehetne olyan szempontból is, hogy Orbán Viktor súlya növekedni fog az Unió egésze tekintetében. Kérdés, hogy ez most számunkra jó vagy rossz lesz?

 

Debrecen, 2018. 11. 03.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarski.blog.hu/api/trackback/id/tr1614341217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leponex 2018.11.03. 09:34:47

T. Tarski,
röstellem, de fel kellett függesztenem a felfüggesztésemet: egészen kiváló poszt.

Tarski · www.aristotle.5mp.eu 2018.11.03. 10:35:56

@leponex:

Röstellem, hogy most kivételesen válaszolok egy kommentre, de neked is tudomásul kell venni azt, hogy FÜGGETLEN GONDOLKODÓ vagyok, aki mellé még meri is vállalni az általa leírtakat. Amit itt ezen a honlapon közreadtam, sohasem fogom megtagadni.

T.

leponex 2018.11.03. 17:36:14

Én is merem vállalni azt a nemértelmiségi véleményemet, hogy egy értelmiségi mégis csak mintaadó ha a nyilvánosságban megszólal.
És még egy 'bértollnokra' sem várja a dögvészt.
Pont.
És merem vállalni azt a véleményemet is, hogy e posztod viszont tényleg kiváló.
ü:l.

Jakab.gipsz 2018.11.08. 09:22:57

T. Tarski! : Nincs nagy tolongás, talán azért nincs mert nehéz kérdést tettél fel!
@leponex:

Korántsem ördögtől való dolog az, ha jó szándékú emberek, közös nevezőt találnak, és valamilyen témában egyetértésre jutnak.

Csakhogy a "tudomány" és benne a tudomány-filozófia, nem a "bértollnokok" és nem demokratikus vitakultúrát gyakorlók konszenzusosra törekvők műfaja, hanem olyan bizonyítások koherens és önkonzisztens rendszere, amely nem nélkülözheti az Iróniát, azaz a tévedés és ráeszmélés jogát .

És most nézzük meg együtt ismét Tarski dodonai kérdés felvetését "Ez mindenképpen egy fordulat lehetne olyan szempontból is, hogy Orbán Viktor súlya növekedni fog az Unió egésze tekintetében. Kérdés, hogy ez most számunkra jó vagy rossz lesz?"

Számomra az több mint ironikus, hogy a kínaiak vissza küldték a modern nyugatias szekularizált kapitalista állam elmélet atyjának, (trójai falovát) Marx szobrát, a bamba brüsszeli bürokraták pedig mint egykor az arany borjút, körbe táncolták.

Úgy tűnik a brüsszeliek, már nem értik, a finom célzást a kínaiak a demokrácia export elfogadása helyett lásd Tienanmen téri események, vissza tértek a Konfúciusi elvekhez. Megjegyzem Kína modernizálását anno a drogliberalizációval vette kezdetét, ami csak egy kereskedelmi termék, az európai technikai fölényt pedig a gőzgép biztosította és a tömeg termelés.

És most vegyük számba a magyar az újkori (kb. 100 év), demokráciákkal foglalatoskodó miniszter elnökeinek (kormányzó, főtitkár) a sorsát. A statisztika igaz és egyben rémisztő, (meggyilkolták, felakasztották, öngyilkos-lett, száműzték, megbolondult), a neveket és az évszámokat nem szükséges felsorolnom.

Azt gondolom ha már egyszer ezt a vacak melót, (Magyarország miniszter elnökének lenni) önként felvállalta "csóró Viktorunk" alapos fejtágításra szorul, ugyanis az előttünk álló XXI. századi kihívásokat nem lehet, a borzasztó xx. századi gondolkodásmód alapján értelmezni.

Mint ahogyan a keresztény demokrácia értékrendjét sem, lehetséges, egy szekularizált normatív jog-filozófia szerinti, a gyakorlatba átültetni, ugyanis elvi akadályok ezt sem, teszik lehetővé.

Következtetés képen Orbánt úgyis kezelhetjük mint ami, "az európaiak vásott kölkét", és kéretik nem megsértődni. Tudni illik, a "vásott kölök" egy marketinges fogalom, egy termék élet görbéjének egy bizonyos pontját jellemezzük vele, ahol lehet belőle, extra profittal kecsegtető "fejős tehén" vagy mehet a metaforikus: "kukába". Ami utóbbi eshetőség, magyar ország miniszter elnöke(inek). esetében nem sok jóval kecsegtet, a számunkra.

Itt tartunk most.

Tehát nincs más választásunk, mint, hogy fel fegyverezzük, a csóró Magyarország, csóró miniszterelnökét, , Pallasz Athéné (a bölcsesség és igazságosság), pajzsával és dárdájával.